Pokud byste se rozhodli vyzkoušet vyrobit tyto ovocné kůže v troubě , určitě je to možné, jen domácí trouba má většinou nejnižší teplotu na 50°C a nesmí. Ale nebylo to mokré, protože placky byly spíše přesušené(lámaly se), ale pořád lepkavé, jako když se tam srazil cukr a nevím, jak se tomuto vyhnout. Výroba domácích křížal a dalšího sušeného ovoce není nic složitého.
Sušit můžete v troubě , v horkém dni také venku, ale nejpohodlnější je to s domácí elektrickou sušičkou. Z ovoce se dají připravit také sušené ovocné placky. Nasušené plody léta vám budou dělat radost po celou zimu.
Ovoce rozmixujeme na kaši. Je-li příliš hustá, můžeme zředit vodou nebo ovocnou šťávou. Výsledné pyré by mělo být husté . Rozmixovanou směs poklaďte rovnoměrně do nádoby sušičky popř.
Pokud je placka po odlepení na některých místech stále vlhká, otočte ji a nechte ještě cca hodinku dosušit. Placky z jablečného pyré. Jsem moc ráda, že se Vám sušení v troubě osvědčilo, že jste vychytala stupně a dobu pečení a dosáhla dobrých výsledků.
Na přípravu placek použijeme přezrálé ovoce, které se jinak špatně zpracovává - meruňky, hrušky, broskve, jahody, rybíz, angrešt, maliny a podobně. Na zeleninové placky zpracováváme přezrálá .
Výroba sušených ovocných placek je velmi snadná a je další alternativou, jak zpracovat např. Většinou dělám celý proces ručně bez mixéru, placka je pak více „hrubá“, ale je potřeba nakonec v placce najít nerozmačkaný rybíz a třeba ho propíchnout . Osobně doporučuji Excalibur (mám ji prostě nejradši) nebo Sedonu. Doma máme též sušičku L´Quip. Ta je zase velmi tichá, ovšem má uprostřed díru, která znemožňuje přípravu placek , palačinek apod.
Sušička je vlastně „vitariánská trouba “, takže sami víte, kolik jste při vaření ochotní investovat do trouby. Z másla, mouky a cukru si připravíme drobenku. Troubu rozehřejeme na 1°C. K sypkým ingrediencím vlijeme mléko, máslo a rozklepneme vejce. Vymícháme hladké těsto, které rozprostřeme na připravený plech.
Těsto poklademe ovocem, posypeme strouhankou a ovocnou placku dáme péct. Zároveň je dobré nechat plackám určitou přirozenou kyselost. Usušené placky sloupneme z papíru a potřeme je javorovým sirupem.
V pořadu jsme vám ukázali rybízové placky. Ale můžete si na zimu takto zakonzervovat i další ovoce: maliny, borůvky, jahody, angrešt, třešně. C přes dvě hodiny, do chvíle, kdy šly sloupnout, ale okraje ještě nebyly vysušené dokřupava: A příště už budu postupovat takto:.
A sušila v horkovzdušné troubě hodin na stupňů (podle tloušťky placky ). U trouby jsem nechala pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost.
Pozor aby jste placku nepřesušily, aby šla dobře sundat z papíru a nakrájet. Protože jsem měla doma pár ne moc svěžích jablek, nakrájela jsem je na plátky a . Ze surovin na těsto umícháme hladké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe navrch ovoce a posypeme drolenkou.
Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a také rozmixujeme nahrubo. Vše smícháme se skořicí a cukrem. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme v troubě rozpéct na 1°C. Pak již jen sušíme při nejmenší teplotě až se voda odpaří a vznikne vysušená . Pokud chcete ovocnou placku po usušení snadno oddělit a skladovat srolovanou , vyplatí se podklad lehoučce potřít olejem.
Rolády proložené pečicím papírem nebo fólií pak můžete skladovat třeba ve sklenici. Tieto doma vyrobené pásy voňajúce ovocím moju maminku voľakedy docela uchvátili. A nielen ju, ale aj celé Slovensko.
Dostala sa s nimi do finále jednej televíznej gurmánskej súťaže. Tak dúfam, že už to samo o sebe je dostatočný dôkaz, že tento recept stoj. Nabízíme několik tipů, jak připravit chutné rolky, placky , krekry či taštičky z ovoce, ořechů, zdravých sirupů a dalších pochoutek. Tipy na výborné sušené placky , taštičky, rolky a mnoho dalších pochoutek ze sušeného ovoce, ořechů, javorového sirupu a dalších zdravých ingrediencí.
Základem sladkých dřeňových placek je vždycky nějaké hodně zralé měkké ovoce, které rozmixujeme na velmi hladkou kaši. Nepřidávám žádnou vodu ani nic jiného. Zkuste letošní úrodu nasušit! Buď na slunci, na vyhřáté půdě, v sušičce nebo v troubě při nízkých teplotách, v závislosti na počasí a Vašich možnostech.
Já i moje trávení máme rádi jednoduchost, proto nedělám příliš složité kombinace a ovocné placky už většinou nepřislazuju. K ovocnému stromku nebo . Vhodné je sušení v sušičce, kde na sušení nemusíte tolik dohlížet, nebo klasicky v troubě. V sušičce je doba sušení cca 9-11hodin při 55°C.
Doporučuji v polovině sušení prohodit síta, kvůli stejnoměrnému sušení.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.