Držení příboru u leváků

Předškolákům a školákům ponecháme lžíci v ruce levé, ale vidličku a nůž je učíme držet a používat ve shodě s pravidly pro praváky, jak je drží i ostatní děti, i když na první pohled by se zdálo, že obrácené držení je pro leváky výhodnější. Pro malé i velké leváky není dobré, když na sebe svou jinakostí příliš upozorňují, nutí je . Kdo z vás preferuje pravoruké držení nože s vidličkou? Teď většinou drží příbor jako pravák, ale občas si to. A jak má správně levák držet příbor ?

Přirozeně by to mělo být naopak, tedy vidlička v pravé ruce a nůž v levé ruce. Etiketa však přímo neříká, jak mají držet příbor leváci a jak praváci, je tedy možné si vybrat. Ostatně se najde mnoho leváků , kterým vyhovuje dělat některé věci jako pravák, včetně držení. Tam se i levák musí přizpůsobit většině, protože by vytvářel mezi ostatními zmatek. To je třeba ten příbor , dokonce kdyby se levák násilím pokoušel při slavnostním stolování držet příbor jinak, než je . I tam, kde se následně v textu budeme zabývat správným držením příborů , mohou tedy leváci použít namísto pravice ruky levé.


Máme-li jednodílný příbor, například dezertovou vidličku, lžičku na kompot, plochou lžičku na zmrzlinu apod.

Jeden kamarád se mě (když mě viděl) zeptal, jestli jsem se nezbláznil - že bych to měl držet jako správný levák opačně. Příbor držím na praváka - tj. A když tomu nerozumí, tak ať mi do toho nemluví, když si třeba přesunu skleničku s čajem při jídle na druhou stranu nebo přehazuji příbor při jídle či pastelky při kreslení. Protože já to tak potřebuji. Já vím, co mám dělat, a nevyžádané dospělácké rady mi to jen komplikují.


Pak jsem bezradná, zmatená a cítím se jak nemehlo . Toto přeučování se týká zpravidla věcí jako je držení příboru , podávání pravé ruky při pozdravu, psaní, stříhání, škrábání brambor nebo . Jsme-li leváci , měli bychom vědět, že držení příboru můžeme upravit dle sebe, dojíme-li, odkládáme však dle pravidel, tedy na pravou stranu. Zajímavost Američané mají ve zvyku si maso nejdříve nakrájet na malé kousky, nůž odloží naplocho přes obvod talíře a poté pokračují v jídle s vidličkou v ruce pravé. Nebo jiné stránky, které se objeví, když dáte do vyhledavače např. Osobně si nemyslím, že by se mělo považovat držení příboru opačně za nějaký prohřešek proti etice. Píše levou, příbor drží jako pravák, ve fotbale kope pravou nohou a hokejku drží jako já.


Jenom nevím, kdo ji drží obráceně. S tím příborem-náš levák drží příbor jako pravák. A náš pravák měl donedávna tendenci držet příbor jako levák.

Jestli já jako levák , nebo on jako pravák. Levák je osoba, která má levou ruku obratnější než pravou, tedy opačně, než je obvyklé, obrácená lateralita bývá však pozorovatelná také ve funkci nohou. Jimi tak ve škole psal pravou rukou, příbor držel také jako pravák. Tehdy okamžitě zafungoval jeho přirozený instinkt – a kytaru si okamžitě vzal do levého držení.


Jenže v dobách Jimiho začátků nebylo vůbec snadné se k levoruké kytaře dostat. Schválně si někdy jako pravák zkuste vzít nůžky pro leváky. Ty mimochodem držím v pravé a jako pravák držím i příbor vyjma lžíce. Levou píši i hraji volejbal. Naštěstí výrobci myslí na leváky čím dál častěji a ti už mají i svůj specializovaný . Asymetrie je lidskému tělu vlastní.


Srdce nám bije nalevo, pravé ucho lépe vnímá řeč, zatímco levé hudbu a každý z nás má jednu ruku šikovnější a druhou „levou“. Poznat ovšem pravého praváka a pravého leváka není tak jednoduché. Jak v magazínu Klik-a upozornil Jiří Tichý z Neurologické kliniky 1. Nůžky Maped Shape Left - ergonomické, pro leváky - Nůžky pro leváky s převrácenými čepelemi, velikost cm.


Ergonomické rukojeti, čepele z broušené nerezové oceli. Roller Stabilo EASYoriginal - úchopová zóna je vytvarovaná pro leváky. Intuitivním způsobem napomáhá správnému držení , je proto . Chlapeček vždy jen nešťastně přehodil příbor z levé do pravé a dal se do jídla. Není vždycky snadné poznat, jestli je dítě opravdu levák.


Někdy dělají rodiče a často také prarodiče předčasné závěry. Projevy laterality se totiž během raného dětství vyvíjejí, dokonce se. Jak drápovitému držení předejít?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.