Nač chodit do hospody, proč kupovat lahváče? Pivo si můžeme uvařit, tvrdí někteří příznivci domácího pivovarnictví. Jiní zase vaří pivo doma, protože je jiné.
Tady jsou čtenářské recepty na domácí , medové, válečné a černé kávové pivo. Recept zpracoval František Machač. Základní recept pro vaření piva na dva rmuty – uvedený recept je počítán na objem várky litrů.
Spodní kvašení a nebo svrchní kvašení – záleží na přání a samozřejmě teplotách, které máme k dispozici pro vlastní kvasný proces. Domácí Český ležák klasicky ze sladu. Suroviny potřebné pro výrobu světlého ležáku plzeňského typu v množství l: Voda na první n. Ucelený a vyzkoušený návod na přípravu piva ze sladu, v domácích podmínkách, dle Gorvina. Do nádoby nalijeme litrů vody o teplotě °C, postupně do ní rozmícháme kg sladového šrotu. Důležité je důkladně rozmíchat, aby nezůstaly hrudky.
Přidáním sladu se obsah nádoby ochladí na cca °C, celé dílo pak za stálého míchání přihřejeme na °C a necháme minut odpočinout. Svrchní kvasnice pro belgická piva.
Cena: Do košíku Detail. Nikdy jsem neskousel varit primo ze surovin. Pivo musi byt citit i chutnat hodne po sladu a karamelu. Mám teď na pondělí naplánované vaření a po čytrech várkách dvourmutu jsem se rozhod pro infuzi a svrchní kvašení, čili chci zkusit něco jak o IPA a EPA, ale jen z českých sladů a chmelů. Skupina domácích vařičů piva se rozhodla shromáždit dostupné a vyzkoušené recepty na domácí vaření piva.
Chtěli by usnadnit pokusy začátečníkům, pro které je pokus uvařit si doma pivo stejným dobrodružstvím jako pro jiné výzva k domácímu upečení chleba. Knihy, poučky, recepty , …. Není nad osobní zkušenost. A když pivo vařili doma již ve středověku, proč by to tedy nedokázal také muž 21. Tak jsem se do toho pustil. Mám za sebou první dvě várky.
A pro toho, kdo má pivo rád a rád by si něco zajímavého zkusil, mám . Záleží na kvalitě použitých surovin. Jedinou nevýhodou je to, že se bude v dnešních bytových podmínkách připravovat jen komplikovaně. Ideálně totiž potřebujete obří nádobu a velký hořák, na kterém . Spotřeby surovin jsou na výrobu cca 1l piva o stupňovitosti cca.
Do nádoby s cca litry vody teplé 35–°C vysypeme (vystřeme) za stálého a důkladného míchání kg sladového šrotu. Po 5minutové prodlevě přidáme .
Bude se spíše jednat o takový „quick win“ návod – a to jak si ze základních surovin (sladu, vody, chmele, kvasnic) doma uvařit svrchně kvašené pivo populárního stylu American Pale Ale (tzv. APA). Budeme vycházet z konkrétního receptu cíleného na cca l hotového piva a na něm názorně demonstrovat jednu z cest jak . Nebudeme se zde bavit o složitých a propracovaných systémech na vaření piva , které stojí desítky tisíc, až statísíce korun, ale radějí popíšu jednodušší návo který sám používám, a není obtíž uvařit. Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů.
Minule jsme si popsali potřebné vybavení k vaření piva ze základních surovin, v dnešnom pokračování seriálu si už predstavíme jednoduchý recept na prípravu litrů domáceho piva – svetlého ležiaku plzeňského typu o sile 12° EPM. V prvom prípade by ste mali mať jasné, aké pivo si chcete uvariť. Pivovary spustí vlastní sítě číst článek. Ve stejných obchodech, které nabízejí vybavení domácího pivovaru, se dají koupit také suroviny.
Jejich ceny se odvíjejí především od toho, jaký druh piva a podle jakého receptu chce amatérský sládek uvařit. Například rozdíly v ceně chmele mohou být poměrně velké. Výlety na kole, posezení na zahrádce, grilovačka s přáteli - k tomu všemu patří pivo.
Nebo si raději dáváte rádlera?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.