Co je toner

Toner je černý nebo jinak barevný prášek nejobvyklejší jsou barvy CMYK: Cyan - modrá, Magenta - červená, Yellow - žlutá a Black - černá. Původně se používal pro výrobu nejvíce uhlík s pigmentovou příměsí, nyní se obvykle používají různé polymery. Toner plní funkci barviva v laserových tiskárnách a kopírkách při tisku . Toner je zkrácený výraz pro tonerovou kazetu do laserové tiskárny.


Tím na papíře vzniká obraz.

U barevných tiskáren se kromě černého toneru používá . Tisková kazeta je výměnná část v tiskárně, která obsahuje náplň s tiskovým médiem. Výměna tiskové kazety je jednoduchá a provádí ji sám uživatel. Postup výměny je popsán u každé tiskárny v návodu. Dokud toner tiskne, je všechno v pořádku. Když se ale kazeta vyprázdní, řada z nás neví, co s ní.


Ano, jako fyzická osoba ji můžete hodit do popelnice nebo kontejneru – nejde o nebezpečný odpad. Ale vzhedem k tomu, že ročně takhle v ČR končí na skládkách a ve spalovnách stovky tisíc tonerů , je dobré .

Toner obsahuje prášek, který je nejčastěji složen z uhlíku, zmagnetizovaných oxidů kovů a různých druhů barvicích přísad. K méně intenzivnímu, ale velmi častému vdechnutí tonerového prášku dochází k . Toner je barevný prášek se specifickými vlastnostmi, které se používají jako barva do laserových tiskáren. Prášek je složen ze speciálních barevných pigmentů a každý výrobce si svoji technologii pečlivě střeží. Technologie laserového tisku a tedy používání tonerového prachu je založena na elektrostatické přilnavosti . Pruhy na stránce tisku nebo slabě potištěná místa mohou nastat, když začne docházet toner , nebo když je problém s přenosem toneru na tiskové médium. Přenos se uskutečňuje u laserové tiskárny prostřednictvím obrazového válce.


U většiny tiskáren jsou . To je takový ten kyselinový vyžírací toner , co nahradí pravidelný peeling. Funguje tak, že kyseliny obsažené v nějaké malé koncentraci v tonevodě postupně vyžírají staré kožní buňky na povrchu pleti a tím zabraňují ucpávání pórů těmito buňkami a udržují pleť čistou. Exfoliační toner používám večer, přijde . Zdánlivě samozřejmé součásti našich životů v sobě mnohdy skrývají dlouhý příběh. To samozřejmě platí i pro tonery , kterými plníte svoji tiskárnu.


V podstatě je toner plast v prášku – to je klíč k celé technologii. Pojem toner se používá jako zkrácený výraz pro tiskovou kazetu do laserové tiskárny, a zároveň je toner i prach, který kazeta obsahuje. Tento tonerový prach se nachází v tiskové kazetě a za pomoci elektrického náboje a laserového paprsku je přesně nanášen na fotocitlivý válec.

Z něj je tento prášek nanášen na papír, . Originální, které vyrábí sám výrobce tiskárny, kompatibilní nové tonery , které jsou kompletně vyráběny jiným výrobcem, než je výrobce tiskárny samotné a naposledy renovované tonery. Renovované tonery jsou již použité tonery a po použití jsou renovovány k opětovnému užití. U kvalitně renovovaného . Vyplatí se na tonerech šetřit?


A kolik nás takové šetření může stát? Vysvětlíme si rozdíly mezi neoriginálními (renovovanými, kompatibilními) a originálními tonery a díky tomu se lépe zorientujeme v nabídce. Originální tonery pocházejí přímo od výrobců tiskáren a kopírek. Co je to originální a co neoriginální toner ? U nákupu nové tiskárny se můžete setkat s výrazem „startovací toner “. Jedná se o toner dodaný k nové tiskárně a slouží k prvotnímu použití. Toner je vlastně prášek, který se používá jako barvivo v laserových tiskárnách.


Startovací toner se liší od standardní cartridge nižším obsahem tonerového prášku a konstrukčními prvky. Tonerová kazeta, neboli zásobník na toner , se někdy zkráceně nazývá toner. Toner může být buď černý (do černobílých tiskáren, nebo kopírek), nebo mít různou barvu CMYK (Cyan-modrý, Magenta-červený, Yellow-žlutý, Black-černý). Pomáhá tiskárně v určení o jaký toner se jedná (o kontrolu zda byl použit vhodný toner pro tiskárnu) a zda je tento toner ten správný pro tuto tiskárnu.


Jedna se o stroj používající dvouslozkovy toner. Ten starter je jeho druha část. Ale na rozdil od první casti (prasku) se nespotrebovava, ale opotrebovava. Starter toner to většinou nazyva Minolta (Develop).


Obecne se tomu říká developer. Ma urcity počet vystupu co je schopen udelat a pak se ve stroji musí vymenit. V principu triviální pitomost.


Plastová pixla naplněná směsí uhlíku smíchaná s polymery. Pomocí tepla, které vyzařuje fuser, se tahle směska lepí na papír a tiskne vše, co tak nutně potřebujeme vytisknout a sdělit světu. Tak nějak funguje laserový tisk.


Inkoustová tiskárna pomocí titěrných trysek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.