Máte či jste si nakoupili na farmářském trhu víc ovoce nebo zeleniny a nejste si jisti, jak je co nejlépe uskladnit? Máme pro vás pár tipů, jak je uchovat co nejdéle jako čerstvé. Teploty skladování ovoce a zeleniny.
V rámci domácího skladování nevytvoříte ty nejideálnější podmínky pro skladování, jako například ve velkých objemových skladech, kde jede nepřetržitě řízená atmosféra (řízení teploty, vlhkosti, proudění vzduchu a složení atmosféry). Avšak můžete dle následujících .
Připravili jsme pro vás ra jak na to. Probíhá doba, kdy rádi čerpáme z uskladněné úrody, kterou nám zahrada v loňském roce poskytla. Skladování ovoce a zeleniny má však svá pravidla, která nám pomohou udržet plody co nejdéle v dobré kvalitě.
Jak tedy správně skladovat sklizené ovoce a zeleninu? Pro správné uskladnění je důležitá už samotná sklizeň. Víte, jak skladovat brambory, jablka či jak nechat některé plody dozrát?
Zchlazování ovoce po sklizni využívá kapacity chladícího zařízení, ale i nových postupů tlakového zchlazení, které je významné pro snadno zkazitelné komodity. Nízká koncentrace etylenu v atmosféře klimakterických .
Větší nákup potravin se neobejde bez jejich následného skladování. Ačkoliv za ideální místo pro skladování čerstvých potravin považujeme lednici, v některých případech potravinám uskladnění v nízkých teplotách může naopak škodit. Potraviny se nestanou jedovaté nebo jinak škodlivé pro lidské zdraví, . ANANAS hnědnutí dužniny, vodnatost. AVOKÁDO pihovitost, tmavnutí, vláknitost.
BANÁNY hnědá vláknitost slupky. MELOUNY vodnatá pihovitost. OKURKY vodnatost, tmavnutí povrchu.
FAZOLKY pihovitost, rzivost . Aby byl průběh skladování bez problémů, měla by se vzdušná vlhkost pohybovat kolem osmdesáti procent. Právě vyšší vlhkost vzduchu zabraňuje ovoci ve ztrátě vody, takže plody ani nevadnou, ani se nescvrkávají (mimochodem to samé platí pro zeleninu ). Náš tip: Pokud je váš sklep příliš suchý, umístěte do něj bednu s . Proč banán tak rychle černá? Podívejte se na našich tipů, jak skladovat zeleninu a ovoce , aby zůstala co nejdéle čerstvá. Většinu tuzemských druhů ovoce nelze skladovat jinak než tepelnou či jinou úpravou.
Pouhým uložením na vhodném místě skladujeme především ovoce jádrové, čili jablka a hrušky a také vlašské ořechy.
Skladovat však lze mnoho druhů zeleniny , některé můžeme dokonce ponechat na záhonech . Uchovávání potravin je činnost vyžadující specifické podmínky. Většina městských i venkovských obytných domů nemá vhodné . Obzvláště teď v letních měsících je to velmi cenná informace. Ledničky nám v mnohém pomohly a usnadnily život. Protože kdo by si chtěl uschovat maliny, čerstvě . Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky.
Také toto poznání chce oživit iniciativa Zachraň jídlo. Zeleninu alespoň jednou týdně kontrolujeme. Tam, kde uchováváme čínské zelí, prostor dobře provlhčíme, aby listy nevadly.
Pro skladování ovoce máme další tipy. Hosty páteční Poradny pro zahrádkáře byli Ludimila Dušková a Jan Kopřiva. Věnovali jsme se skladování ovoce a zeleniny. Přepis pořadu najdete zde. Našimi hosty jsou Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář.
Správné skladování ovoce a zeleniny. Pozor, ne všechno patří do lednice! Ovoce i zeleninu je mnohdy lepší skladovat jinak než v lednici. Věděly to už naše babičky. Další fotografie v galerii.
Každá domácnost je dnes už vybavena ledničkou. I kvůli tomu jsme už ale . I když se to možná nezdá, skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla. Aby zůstaly tyto potraviny co nejdéle čerstvé a především pak zdravé a plné výživových hodnot, potřebují mít zkrátka své teplé, někdy vlastně dost chladné místečko. Ideální jsou nejrůznější sklepy či chladné spíže, pokud ale máte k .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.