První mikrovlnná trouba

První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. V USA si ji zamilovali, v SSSR zakázali. Americkému konstruktérovi Percymu Spencerovi se v kapse rozpustila čokoláda, což ho přivedlo k objevení mikrovln. Princip oscilace magnetronu však jako první sepsal český vědec Augustin Žáček.


Byla vysoká metru a vážila 340 . Mikrovlnná trouba funguje na principu české vynálezu.

K odzkoušení byla umístěna v jedné bostonské restauraci. Navíc bylo nutno magnetron chladit vodou, takže bylo nutné troubu . Začal se o tento jev blíže zajímat, zkoumal působení mikrovln na potraviny a výsledkem jeho pokusů byl patent na vynález mikrovlnné trouby. Téměř každý ví, že mikrovlnná trouba je kuchyňský elektrický přístroj pro tepelnou úpravu pokrmů. Ne všichni ale někdy slyšeli jméno Augustin Žáček, přestože právě on má co do činění s jeho objevem. Ve vynálezu zvaném mikrovlnná trouba si ohříváme jídlo už přes půl století.


Věděli jste ale, k čemu všemu dalšímu ji ještě můžete využít? Přečtěte si užitečných ra co všechno s ní jde dělat. Ohříváme v ní jak tekutiny, tak jídlo.

S používáním mikrovlnné trouby se pojí několik přísných zákazů, o nichž většina z nás dobře ví. Vynálezce si spojil ohřátou čokoládu s působením mikrovln a jeho objev dal vzniknout první mikrovlnné troubě. Radarange by ale hospodyňky do kuchyně nejspíš stejně nechtěly. Vážila 3kilogramů a byla . Na základě tohoto objevu zkonstruoval první mikrovlnnou troubu.


Byla téměř dva metry vysoká, vážila kolem 4kilogramů a stála okolo tisíc Kč. Používala se výlučně v restauracích, jídelních vagonech a na oceánských parnících. Co se ohřeje a co zůstane studené?


K ohřevu potravin v mikrovlnných troubách (mikrovlnkách) je třeba . Od jejích počátků došlo ke značnému vývoji nejen ve velikosti, ale také v použitých technologiích a funkcích. Už o rok později byla na trh uvedena první mikrovlnná trouba. Spencer usoudil, že příčinou je mikrovlnné záření.


To ho přimělo k myšlence zkonstruovat mikrovlnnou troubu. O rok později byla v New Yorku otevřena první restaurace, kde se podávala jídla připravená v mikrovlnné troubě. Zatímco jiní mluví, v Jižní Koreji se vyvíjí – Samsung tiše připravil a nyní triumfálně představil první „inteligentní“ mikrovlnku s připojením k Internetu. Kakao k snídani, obě který uvařila maminka, nebo zmražené hotové jídlo - v mikrovlnné troubě jsou jídla i nápoje ohřáté během chvilky. Je to všechno ale opravdu zdravé?


Ten, kdo používá mikrovlnnou troubu přiměřeně, nemusí se obávat žádných zdravotních rizik nebo . Pokus pak opakoval na vodě a vejci (a pokud jste někdy dali vejce do mikrovlnky, určitě si umíte představit, jak to dopadlo), no zkrátka za pár let spatřila světlo světa první mikrovlnná trouba.

Měla vodní chlazení, vážila skoro 4kilogramů, měřila téměř dva metry a stála jmění. Jak funguje, proč se točí a co . Někteří lidé k nim ale stále ještě nemají důvěru. Marcela Antošová se proto v poradně Apetýtu ptala na bezpečnost používání mikrovlnek.


Počátky mikrovlnné trouby sahají do doby druhé světové války. Nacistické Německo hledalo způsoby, jak v polních podmínkách válečného tažení urychlit a zefektivnit zpracování potravin. V rámci tohoto výzkumného projektu vyvinuli Němci první zařízení na mikrovlnný ohřev. Po válce se začali o německé .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.