Výška digestoře od sporáku

Pro správnou funkci digestoře je důležitá i kvalitní montáž, zvolit správnou výšku digestoře nad varnou deskou. Jak vysoko máte digestoř ? Další věcí, kterou je třeba dodržet při montáži digestoře, je zvolit vhodnou vzdálenost od varné desky. Výška se liší dle toho, jestli je varná deska plynová nebo elektrická (indukční). Výška digestoře nad plynovou varnou deskou by měla být cm.


Například dbát na správnou výšku pracovní plochy, horní skříňky umístit jen do určité výšky , mezi sporákem a digestoří ponechat dostatečný prostor, aby pára a vůně z jídla sice mizela co nejrychleji tam, kam patří, ale abyste si přitom nerozbíjeli čelo při každém naklonění nad hrncem.

Architekti o těchto pravidlech hovoří . První digestoře byly vyrobeny z plexiskla, ale často docházelo k haváriím. Důvodem byl fakt, že se vařilo na plynových sporácích a výška se přizpůsobovala výšce člověka. Postupem času, kdy docházelo k modernizaci kuchyní, muselo dojít i ke změně výrobní . Odsávací zařízení by mělo varnou desku přesahovat minimálně v úhlu deseti stupňů ze všech stran, aby byla zachycena většina výparů. V případě instalace digestoře nad elektrický sporák , je tato vzdálenost cm.


Pokud výrobce digestoře předepisuje v návodu. Důležité je umístit digestoř do správné výšky.

Dáme-li ji příliš vysoko, účinnost odsávání se sníží, pokud bude naopak nízko, můžeme ji poškodit teplem varné desky. Pokud budeme instalovat plynovou desku doporučuje se . Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší. Průchod mezi linkou a jídelním stolem . Volba digestoře s nevhodným výkonem, sporák či varná deska umístěné v rohu místnosti. Bývá to i špatná návaznost jednotlivých zón a neodpovídající výšky i délky pracovních ploch. Je pohodlnější při vaření a zároveň získáme . Upřednostňuje co nejjednodušší podobu čelních ploch, komínové digestoře , atraktivně řešené dřezy i robusní pracovní desky.


Pokud máme klasický sporák s troubou, neměl by být v blízkosti dveří, jež se otevírají do kuchyně. Se sporákem souvisí i nutná výška pro umístění odsavače par. Bezpečnostní normy při dodržování vzdálenosti. Nejen, že je důležité dodržovat pravidla umisťování kuchyňských spotřebičů, je rovněž nutné respektovat další bezpečnostní normy, které se hlavně týkají varné desky.


Vzdálenost kolem varného centra. Přebíháte od sporáku ke dřezu? A protože u pracovní desky strávíte hodně času, na závadu je i její špatná výška. Přitom například při plánování varné zóny, tedy varné desky a digestoře , má umístění odtahu do komína naprosto zásadní vliv na řešení celé kuchyňské sestavy,“ připomíná Iva Vrbová.


Aby byl pracovní pobyt v kuchyni příjemný, je třeba znát několik základních ergonomických pravidel. Zároveň se tím vyvarujeme některých do nekonečna se opakujících chyb, kterými jsou: digestoř s neodpovídajícím výkonem, nevhodné výšky i délky pracovních ploch, sporák umístěný až v rohu a celkově špatné řazení.

Výšková vzdálenost plotny sporáku od spodní části odsavače označená na obr. Příliš vysoko zavěšená digestoř ztrácí na účinnosti, protože je nad sporákem vysoko a její výkon se rozptýlí do většího prostoru, nízká překáží − zabraňuje při vaření pohodlně nahlížet do hrnců. Výška umístění se však může lišit, záleží nejen na výšce toho, kdo bude vařit, ale . Výkon digestoře vypočítáme jednoduše tímto příkladem.


Objem místnosti: (šířka ) × (délka) × ( výška stropu) = 2m³. Pokud je kuchyňská část propojena s obývacím prostorem, je potřeba započítat celou plochu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.