Rýžování zlata na otavě

Tradiční setkání proběhne letos již 25. Soutěže v sobotu dopoledne i odpoledne. Tábořiště na levém břehu Otavy u mostu. Kestřany - Při rýžování zlata nikdo nezbohatne.


Na jeden gram zlata je potřeba kolem třinácti set zlatinek.

Přesto na rýžování do Kestřan přijíždějí každoročně desítky novodobých zlatokopů. Letos jich přijelo patnáct set. Zahájení soutěže v rýžování zlata a škola rýžování začnou v 9. O půl hodiny později začne také hrát kapela Strings. Ve hodin ji vystřídá kapela . Zlato se rýžovalo v druhotných náplavách celé řady vodních toků.


Rýžování zlata bylo jedním z fenoménů našeho kraje.

Z hlediska jejich množství je však nejdůležitější vlastní tok Otavy a její přítoky. Odhaduje se, že z českých ložisek bylo v minulosti vytěženo až tisíc tun drahého kovu, z toho na rýžoviště . Ahoj kolegové, už mám zlatou horečku delší dobu a tohle je muj výsledek, konečně jsem si udělal čas i na dočištění zlatinek a vše zvažil, radost byla obrovská - když se na vaze ukazalo 84g. Počasi přeje tak nějaky ten ulovek ještě bude a snad do konce roku bude ma vysněna 1a rovnou i trochu oslavím. Již po třiadvacáté se na břehu řeky Otavy u Kestřan na Písecku sešli hledači zlata z celé republiky. Při tradičním rýžování byl v sobotu 1. Budějovice, který odsud vysílal přímý přenos.


Mezi zakladatele akce patří Ivan Hoffman. Tenkrát nás napadlo, že Písek je zlatonosný a že . Přijďte si vyzkoušet, kolik práce dá vydobýt z říčního písku byť jedinou zlatinku. RÝŽOVÁNÍ ZLATA NA ŘECE OTAVĚ V KESTŘANECH. Jako každým rokem začátkem srpna probíhá na pravém břehu Otavy u Kestřan soutěž v rýžování zlata, letos již 24.


V pátek se sjedou profesionálové, amateři a děti se stanama, lodí, na koni, motorce, autem a je pro ně připraven táborák s kytarou. Opět příjemně strávený víkend se spoustou pohodových lidiček a nabitým programem. Na šumavské Otavě se v sobotu rýžovalo zlato.

Nadšenci s pánvemi se radovali z maličkých vloček drahocenného kovu, takzvaných zlatinek. Na gram zlata je jich ale potřeba několik tisíc. Otava dá se říci je „Mekkou“ zlatokopů, lokality jako Annín, Žíchovice, Horažďovice jsou pojmy velice známé, ale na žádné z nich se nerýžuje . Share this event with your friends. Od hodiny country bál s kapelou Hastrmani. About Jihočeské country.


Fotogalerie… Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář. V současnosti je rýžování zlata oblíbenou zábavou, na které se nedá většinou zbohatnout, jelikož většina bohatých oblastí byla již vytěžena. Další místo, kde se pravidelně rýžuje je na zlatonosné řece .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.