Popálení horkým olejem

Olej je navíc horší než horká voda. Jak velká popálenina to je? Ty tvoje příznaky… já bych asi k doktorovi šla… popáleniny jsou ošklivé a záludné zranění. Dle hloubky poškození se rozlišují popáleniny povrchové (I. a IIa stupně) a hluboké (IIb až IV. stupně).


Nebezpečí představuje i popálení od oleje , který proniká hlouběji do kůže.

Příčinou opařenin je horká tekutina nebo pára. K většině úrazů dochází doma, časté bývá opaření vroucí vodou, horkým olejem či jídlem. Fritování patří k poměrně oblíbeným a používaným tepelným úpravám pokrmů.


Potravina se během něho rychle prosmaží a navíc získá zlatavou křupavou kůrku. Horký olej však kromě rychlého smažení pokrmů může způsobit i velmi závažné popáleniny. Proto je důležité při fritování dodržovat bezpečnostní zásady, být . Rozsáhlejší popáleniny jsou vždy bolestivé a popáleniny vyšších stupňů zanechávají často veliké jizvy a tím postihují člověka ještě dlouho po vlastním úrazu a po jeho.

Postižený se totiž snaží za každou cenu příškvaru zbavit, protože je horký a jeho rána bolí více a více. Tento zásah bych radši nechal na posouzení lékaře. My puchýře rozrušujeme, ale doma je třeba pouze ránu zakrýt a co nejdříve navštívit odborné pracoviště. Máme navštívit lékaře i při drobných popáleninách získaných třeba od oleje při smažení ? Vždy akutně hrozí infekce rány, která prohloubí stupeň popálení. Kůže může být poškozena ohněm, horkými tekutinami (opaření) či horkým vzduchem.


Druhotně dochází k postižení organismu látkami z rozpadlých tkání, nejvíce postiženým orgánem jsou ledviny. Popálení je kombinací úrazu a nemoci. Plochami zbavenými kožního . To omezuje rozšíření popáleniny a tiší bolest. Kvůli vhodné léčbě popáleniny je poté nutné zhodnotit její hloubku. Vařící voda vytváří velmi bolestivé popáleniny , ale často nejsou tak hluboké, jako ty, co jsou způsobené vařícím olejem , který může zasáhnout i hluboko do dermis.


Pokud je popálenina hluboká, je potřeba ji. Ročně je zaznamenáno mnoho tisíc případů popálenin , většinou z neopatrnosti nebo nerozvážnosti. U dětí jsou popáleniny a opařeniny dokonce druhým nejčastějším poraněním vůbec.

Rozsah poranění je závislý na typu horké látky, teplotě a délce působení. Kupříkladu vařící voda má teplotu 100°C, olej 200°C a otevřený . Stačí trocha nepozornosti v kuchyni a můžete si způsobit velmi nepříjemné zranění s vážnými následky. Opařeniny způsobuje kontakt s horkými tekutinami, nejčastěji vodou, ale i olejem , kávou . Přiložte krytí popálenin , máte-li jej k dispozici (Water-Jel, Burnshield apod.) Volejte záchrannou službu – tel.


U dětí do tří let je nejčastější příčinou opaření horkou tekutinou (káva, čaj, horká voda z rychlovarné konvice, olej z fritovacího hrnce, atd.) Děti předškolního věku na sebe častou strhnou spolu s ubrusem nádoby s horkým obsahem, padají do nádob s horkou tekutinou, strkají prsty do elektrických zásuvek, popálí se o horká. V případě, že k nějakému maléru přeci jen dojde (a dochází), je vhodné nezmatkovat a znát alespoň základní postupy první pomoci při popálení. Nejdříve je nutné zabránit dalšímu působení tepla na tělo. Hořící tkaniny je třeba udusit, oblečení nasáklé horkým olejem okamžitě sundat, ovšem pokud je přiškvařené, . Chocerad na Benešovsku popálil horkým olejem. S popáleninami na procentech těla byl převezen do nemocnice v Praze-Vinohradech, sdělila mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.


Hoch podle ní utrpěl popáleniny na . Když si většina lidí vybaví popáleniny , obvykle si je dávají do spojitostí s ohněm nebo něčím horkým. Je samozřejmě běžné, že ty bývají. Při větším rozsahu popálení je potřeba napustit olejem gázu nebo krytí na ráně a vyměňovat je vícekrát po několika hodinách. Mohu jen souhlasit, na OK Gel nedám dopustit.


Není to dlouho a náš starší syn (kuchař) přišel domů s ošklivou spáleninou na ruce od horkého oleje. Během týdne nazání několikrát denně byla spálenina zahojená. Naředěný gel s převařenou vodou mi vždy vyléčí zánět spojivek během dvou dnů. Zamezit dalšímu působení tepla (vypnutí zdroje horké vody, odstranění převrženého hrnce či konvice…). Začít s chlazením popálenin.


Nikoliv 10–minut, jak radí mnohé učebnice. Technická první pomoc: uhašení ohně, svlečení horkého , či mokrého oděvu (pokud není přiškvařen), odstranění vodičů tepla z postiženého (prsteny, náušnice, náramky) ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.