Vsakovací jímka výpočet

Pro výpočet objemu vsakovací nádrže PLATÍ OD 1. Délka vsakovací jímky , Lvsak = 3. Ty mohou pomoci jak projektantům, tak také samotným kupujícím při návrhu a výběru optimální sestavy pro hospodaření s dešťovou . Na složitý výpočet tak nebudete potřebovat ani . Plánování, měření a vypracování vsakovací jednotky je prováděno dle normy ATV-DWK-A 138.

U decentrálních jednotek se vychází z hodnoty 5-tiletého překračovaného množství srážek˝, tzn. Takže občanstvo musí samo zachytávat vodu ze svých střech a nějak důstojně ji zneškodňovat ještě na svém pozemku. Promýšleli jsme několik cest, jak s vodou chytře naložit. Zvažovali jsme plastové vsakovací boxy, akumulační jímku , ale nakonec jsme . Na spoustě míst nestačí kapacita kanalizace k odvádění dešťové vody - součástí stavebního povolení je pak nařízení o nutnosti ponechání dešťových vod na pozemku.


Dno vsakovací jímky navíc musí být od hladiny podzemní vody vzdálené alespoň metr. Obsahuje také výpočet hloubky jímky. Tato norma také stanovuje, kdy a jak je třeba provádět kontrolu a údržbu .

Jde o výkop vyplněný štěrkem, který funguje jako vsakovací jímka vody. Technicky náročnější a dražší variantou jsou speciální vsakovací zařízení – tunely či koše. Podle sklonu a charakteru odvodňovaných ploch se následně provede výpočet redukovaného . Akce: Doplňte název akce. Vypracoval: Doplňte příjmení jméno, firmu. Nový výpočet , Nový výpočet začněte stiskem tlačítka Nový výpočet.


Když začnete o jímce na děšťovku uvažovat, logicky vás jako první napadne, jak velkou jímku pořídit a jak potřebnou velikost spočítat. Výpočtový prograASIO RN V2. Naštěstí existují online kalkulačky, které vám s výpočtem pomohou.


Jedna z nich je třeba na webu glynwed. Do kalkulačky stačí zadat pár základních informací jako je . Jejich podstatou je odvedení dešťové vody od okapového svodu na místo, kde se vsákne. Toto místo pak může vypadat různě: perforované plastové boxy pod úrovní trávníku (podobné přepravkám), větší podzemní plastové tanky s otvory, anebo vsakovací jímky v geotextilii se štěrkovým podsypem. Na vybudování vsakovací jímky potřebujeme stavební povolení a právě k žádosti o ně musíme doložit posudek hydrogeologa.


Z provedené zkoušky se vypočte koeficient filtrace (propustnosti) zemin a výpočtem lze přesně dopočítat plochu dna zasakovacího systému a jeho objem. Existuje nějaký vzorec na výpočet nebo návo jak to udělt? Střecha je 70m srážky jsou u nás spíš podrůměrné.

Pokud ani jedna z uvedených variant nepřichází v úvahu, je tu tedy možnost likvidace dešťové vody vsakováním. Retenční nádrž je jímka se škrceným odtokem, která se zpravidla nachází pod úrovní terénu vně . Vsakování lze provést třemi způsoby: 1. Dešťové vody – výpočet záchytného objemu bezodtoké jímky v prostoru zásobníku. Norma uvádí postup a příklady výpočtů retenčních objemů vsakovacích zařízení, zabývá se mírou bezpečnosti proti přeplnění vsakovacích zařízení a přetékání srážkových vod na povrch. Do normy jsou přiloženy aktualizované tabulky návrhových .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.