Zákon o energetické náročnosti budov

Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle § odst. Seznam těchto osob je dostupný ZDE. Další informace naleznete v zákoně č. Dosud však platilo, že štítek se zpracovává pouze k prodejům bytových jednotek a ucelených částí . CO SE NOVELOU ZÁKONA OD 1.

Výraznější renovací se rozumí renovace alespoň procent celkové plochy obálky budovy – tedy zateplení, výměna oken, střechy, dveří a podobně. Podpis smlouvy o pronájmu či prodeji nemovitosti je podle zákona možný jen v případě, že si předem obstaráte průkaz energetické náročnosti. Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). SVJ, se zaradovala a na pořízení PENB na celý dům se „ vykašlala“.


Teď se ale ukazuje, že situace je trochu jiná a povinnost vystavit PENB pro bytové domy vlastně trvá díky správnému výkladu jiné části zákona. Novela zákona o hospodaření energií. Nová právní úprava, v souladu s druhou evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov , legislativně ukotvuje již existující tren kterým je zvyšování energetických standardů budov.

Tolik diskutované průkazy energetické náročnosti budov jsou formálním vyjádřením energetických vlastností obálky budovy a jejího technického zařízení. Zákon o hospodaření energií stanoví přede-vším povinnost stavebníkům a vlastníkům budov plnit při nové výstavbě a při změně dokončené budovy nebo při výměně . Ustanovení § předmětného zákona pak upravuje snižování energetické náročnosti budov a řeší situace, kdy je zapotřebí dodržovat požadavky na energetickou náročnost. Je tomu tak v případech výstavby nové budovy , kdy je stavebník povinen plnit požadavky na energetickou náročnost budovy podle . Slouží pro vlastníky domů nebo bytů a dále pro účely koupě či pronájmu budov.


Definice průkazu energetického náročnosti dokument dle novely zákona č. Metodika a zpracování vyplývá ze zákona o hospodaření energií č. Naopak zákona znalí KUPUJÍCÍ to ve většině případů od PRODÁVAJÍCÍHO vyžadují – i přesto, že v průkazu energetické náročnosti budovy neumí číst a nic jim to o skutečné spotřebě za energie v bytě neřekne, ale o tom až na konci tohoto článku… jak ve skutečnosti vypadá průkaz energetické náročnosti budovy. Dle novely zákona o hospodaření energií a jeho prováděcí vyhlášky o energetické náročnosti budov jsou tyto požadavky následující: všechny . V rámci této novely, která nabyla účinnosti od 1. Nemá smysl na tomto místě . Vzhledem ke složitosti problematiky se před mezirezortním připomínkovým řízením očekává ještě několik dalších verzí zákona. Na diskusi se podílí i . Uplynulé dva týdny přinesly několik zajímavých legislativních změn. Průkazy energetické náročnosti slouží k objektivnímu porovnání .

Zatím nejvyšší pokuta dosáhla 36. Povinnost pro všechny nové budovy je zavedena do české legislativy na základě požadavku Směrnice Evropského parlamentu a. Platnost novely je od 1. Následně byl zákon o hospodaření s energiemi . Nová úprava zákona o hospodaření s energiemi ukládá povinnost předložit energetický štítek při prodeji, pronájmu či u stávajících objektů. Také zpřísňuje jejich kontrolu a hlavně kvalitu provedení.


V současnosti není již možné tvořit průkazy energetické náročnosti budov (PENB) pouze z projektové dokumentace, průkaz je . Oprávnění k činnostem v oblasti energetické účinnosti. Vlastník jednotky či objektu je tak povinný zajistit na vlastní náklady zhotovení energetického průkazu pro předložení již při samotné inzerci a nabídce nemovitosti. Povinnost vypracovat průkaz energetické náročnosti budovy je dána § a §7a zákona č.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.