Domácí chléb v troubě

Recept na chléb , který mám ještě od mojí maminky. Když se chléb vytáhne z trouby , krásně voní a připomíná mi mé dětství. Výborný domácí chléb z běžné trouby. Po hodině těsto ještě jednou řádně uhněteme, aby se dobře spojilo a vložíme buď do formy (používal jsem na biskupský chléb ) a nebo uválíme bochánek.


RADA: Tipy na křupavé domácí pečivo.

Já to peču cca hod při teplotě 180°C-200°C v elektrické troubě. Musím říci, že se po chlebu vždy . Jednoduchý domácí chléb bez hnětení. Mouky, sůl, kmín a droždí nasypeme do větší mísy na kynutí a na sucho promícháme, pak přidáme lžičku octa a necelé hrnky studené vody. Vše promícháme, až vznikne těsto.


Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě kynout minimálně hodin. Je opravdu nutné, pořizovat si kvůli občasnému pečení poctivého domácího chleba pekárnu? Následně pak zkoušet ultrazdravé celozrnné recepty, jejichž výsledku se mnohý muž bojí jako čert kříže?

Navážené mouky dáme do velké mísy, přidáme cukr, sůl, ocet, kmín, vlažnou vodu a nakonec kvasnice. Všechno uhněteme vařečkou, pak dáme do mísy. Postup přípravy receptu.


Mouky smícháme dohromady, přidáme droždí, sůl, vodu , semínka. Necháme v teple v sáčku, či dobře těsnící míse 8-hodin kynout. Do vyhřáté formy vložíme těsto, které . Plech vymastíme sádlem a na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi minut. Předehřejeme troubu na 2°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, pak dáme péct do spodní části trouby na minut,. Pan Cuketka na vlastní kůži vyzkoušel recept na speciální chleba, který se nemusí hníst, zato se nechává dlouhé hodiny kynout.


Myslím, že jsem o hodně přešvihnul teplotu, peču bez znalosti teploty v plynové troubě. Chleba v prvních minutách pečení rychle kyne a díky vlhké atmosféře v troubě mu hned nezatvrdne kůrka, takže vyroste bez popraskání. Chléb je upečený, pokud jeho vnitřní teplota . Domácí chléb v troubě (ne v pekárně) už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Pokud to chcete zkusit, prosím.


Prozradím vám můj momentálně nejaktuálnější hit.

Na jeho upečení nebudete potřebovat žádné extra pomůcky. Ani formu, ani domácí pekárnu. Vše zvládnete s úplně obyčejnou troubou a jedním plechem. Jakmile chléb vyndáte z trouby , můžete jej hladce vysunout na mřížku, kde krásně dochladne, aniž by se zapařil.


Pro kontrolu, zda je chléb již upečený,. O víkendu se chystám vyzkoušet váš recept a už se nemůžu dočkat, ještě jsem nikdy domácí chleba nepekla :). Ale přijede návštěva, tak bych ráda . Pečení domácího chleba zažívá v posledních letech doslova boom. Chcete-li začít s přípravou domácího chleba hne připravte si tedy 5gramů pšeničné mouky. Asi po dvaceti minutách, když už je kůrka hnědá, můžeme otevřít troubu , chléb znovu potřít slanou vodou a vysunout z plechu přímo na mřížku v troubě.


Ještě jste váhali, jestli se v domácích podmínkách pustit do chleba ? Cibulový chléb je snadný, rychlý, má křupavou kůrku a chutná výtečně ! Smetana vám zajistí lesklou a . Bochánky přendáme na plech a necháme minut kynout. Pečeme při středně teplé troubě. Odměrku je možné nahradit . Příprava chleba v domácích podmínkách není těžká, dokonce ani nepotřebujete mít vlastní domácí pekárnu.


Jak upečeme domácí chléb v troubě se dozvíme v následu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.