Cikorka zdraví

V Evropě je cikorka známa již z konce 17. Oba nápoje jsou skoro stejně lahodné jako káva, ale zdravější ! Neobsahují kofein, a tak ji mohou pít všichni bez omezení, a dokonce i děti. Cicorka (italsky cicoria, latinsky Cichorium intybus) roste divoce na polích a jsou mnozí, kteří ji sbírají pro vysoký obsah živin. Italové ji vyhledávají nebo spíše považují za nezbytnou součást jídelníčku, díky níž si udržují pevné zdraví.


Náhražky kávy, které se používali předtím, jako jsou melta a cikorka , byly v té chvíli odsunuty na druhou kolej a zařazeny do škatulky: „náhražky kávy, které jsme pili, protože jsme neměli na výběr“.

A přesto v době, kdy „máme na výběr“, by neměly být tyto nápoje opomenuty, protože obsahují spoustu pro tělo důležitých látek . Pokud milujete vůni kávy a rádi si vychutnáte doušek, nejste asi příliš nakloněni jejím „náhražkám“. Což je škoda, protože jsou taky chutné a zdravé – jen je lepší brát je jako plnohodnotné nápoje, nikoli jako trapného zástupce naší milované kávičky. Petra,hanička,německá káva, pocestník.


Cikorka , melta, ajurvédská nebo zelená káva jsou . Ti starší pak určitě vzpomenou na název cikorka , který zdomácněl při vzniku tohoto nápoje. Za její vznik vděčíme Napoleonovi, přesněji válce mezi Francií a Anglií. Tehdy totiž Napoleon nařídil uzavřít hranice, a tak se z kávy stalo nedostatkové zboží. Káva se tehdy začala nahrazovat kávovinovou směsí, .

Později, v časech kdy bylo málo zrnkové kávy nebo se stala cenově nedostupnou, nacházely tyto náhražky — nazývané cikorka , obilka, žitovka, polní káva. Asi nejstarší, stále používaný název kávoviny představuje cikorka. Inulin totiž v tlustém střevě vyživuje lidskému zdraví prospěšné mikroorganismy. Kafe s cikorkou neobsahuje kofein.


Káva z čekanky ochraňuje zdraví a zvyšuje plodnost. Snad nejvýznamnější složkou čekanky je vláknina, která podporuje správnou peristaltiku střev a zdravou činnost trávicího ústrojí. Při pražení inulin a ostatní přítomné cukry v kořenech karamelizují a vznikne typické tmavohnědé zbarvení cikorky.


Během léta ji nalezneme, jak dorůstá až metrové výšky podél silnic Severní Ameriky a Evropy. Modré květy čekanky, připomínající trochu sedmikrásku, kvetou od července do září. Kořen čekanky - pod jménem cikorka - se užívá k výrobě bezkofeinové náhražky kávy.


Za tímto účelem je možné . Dříve byla právě cikorka nebo melta považována za levnější náhražku kávy, dnes se spíše upozorňuje na jejich zdravotní přednosti. Jednak kávoviny neobsahují kofein, proto je lze pít v libovolném množství, mohou je těhotné i děti. A pak také kvůli obsaženému polysacharidu inulinu, který je obsažen v . Název cikorka je pak odvozen od latinského názvu čekanky, Cichorium. Používala se samostatně nebo jako příměs do jiné kávoviny či kávy.


Melta stejně tak jako cikorka je označována jako kávovina, tedy nápoj připomínající klasickou zrnkovou kávu, ovšem bez kofeinu. Díky této vlastnosti je vhodný nejen .

Potřebujete z různých důvodů nahradit kávu? Porovnali jsme a na vlastní kůži vyzkoušeli šest druhů kávovin, které by to měly zvládnout. Podívejte se, jak obstály. Jak to vidíte s INULINEM z čekanky.


Meltě už tam cpou i pražený ječmen a žito. NEJLÉPE ASI v ČISTÉ PODOBĚ JAKO BÍLÝ PRÁŠEK je čistý inulin k dostání jako . Zdravá náhrada kávy bez kofeinu – cikorka (čekanka). Příprava čekanky ( cikorka ) – . Pokud se chcete dostat ze spárů kofeinismu, ale máte pocit, že bez kávy prostě nevydržíte, vyzkoušejte její zdravější variantu - náhražku kávy. Za „pravou“ kávu by ji měli vyměnit zejména děti, pacienti se srdečními onemocněními či vysokým . Stonek větvený, zprohýbaný, poměrně slabý, ale tuhý, přízemní listy kracovité, horní lodyžní podlouhle kopinaté, slabě chobotnatě zubaté.


Také ona je pro svůj vysoký obsah výživných látek zdravou alternativou kávy. Cenný je zejména obsah inulinu, který pomáhá při žlučových kamenech, při onemocnění močových cest, ledvinových kamenech, zácpě či nechutenství. Navíc posiluje střeva a chrání . Melta, cikorka , špaldová káva a jiné jsou náhražkami klasické kávy, neobsahují kofein ale jsou i zdravé.


Náhražky klasické kávy jsou zdravější a vhodné i pro těhotné a kojící ženy i pro malé děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.