Domácí marmeláda z třešní

Nasnadě je ale velmi jednoduché řešení, udělejte si svou vlastní domácí marmeládu. Výhodou domácí marmelády je to, že si ji můžete ochutit, jak je libo, ale pokud použijete domácí třešně , je také velmi levná oproti té kupované! Třešně zbavíme stopek a řádně opereme. Jsou-li červivé namočíme je na hodinu do solného roztoku (20g soli na 1l vody).


Pak je opláchneme ve vodě. Mareček maloval etiketu.

Cukr si můžeš koupit jaký chceš - prodávají 1: 2: 3: 1. Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Postup: Ovoce použijeme opravdu jakékoliv (angrešt, rybíz, třešně , meruňky, špendlíky, borůvky, ostružiny, jahody).


Mělo by být vždy omyté, vypeckované, čisté a do formy pekárny dáváme malé kousky - podle druhu, tedy aspoň pokrájíme na půlky. Když jsem před pár lety začala cukr vytěsňovat z mojí kuchyně, logicky na řadu přišly i marmelády a kompoty. Domácí marmelády není nikdy dost!


Pokud vám červíci, nevadí a máte rádi bílkovinu uvnitř třešně , tak namáčet nemusíte :-) Poté vypeckujte.

Vařte čtvrt hodiny, občas promíchejte a nechte ovoce úplně změknout. Přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu a brandy a přiveďte k varu. Povařte minut, až se třešně rozpadají a šťáva začne houstnout. Měla by být krásně hladká a . Jó, třešně zrály, sladký třešně zrály.


Proč si nezazpívat slavnou píseň Waldemara Matušky i při zpracování třešní na domácí třešňový džem? Protože pro výrobu domácího třešňového džemu vybereme ty čerstvě natrhané, pěkně vybarvené a ony vyzrálé třešně , o kterých český zpěvák tak rád pěl. Tak ta první je na mojí babičku, která měla na zahradě několik krásných stromů, které každý rok rodily spoustu dobrých a šťavnatých třešní a já jí jako malá holka pomáhala vařit třešňovou marmeládu. Ta druhá je na babiččinu kozu, která byla velmi mlsná a já jí tajně nosila červené třešně. Džemy mají přirozenou kusovitost ovoce oproti marmeládám.


Takže se toho milé hospodyňky nebojte a letos si připravte poctivý domácí džem. Přečtěte si také: Marmeláda z černého rybízu Letní měsíce mají v sobě neskutečné kouzlo v podobě čerstvého ovoce jako jsou jahody, třešně , višně, meruňky, maliny, ostružiny, . I když nejste fanatikem všeho eko a bio, když děláte domácí marmeládu, je zbytečné do ní přidávat chemii. Vloni jsem se přečetla recept na tuto marmeládu , přišla mi velmi zvláštní a tak jsem vyzkoušela, protože jsem dostala košík třešní a nevěděla co s nimi. Nic tak dobrého jsem nejedla. Okamžitě se z ní stal bestseller mezi mými kamarádkami, které občas zásobuji mými domácími marmeládami , ráda zkouším různé kombinace . Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?


U nás doma podle mé babičky a maminky máme jednoduché rozdělení – džem obsahuje kousky ovoce a marmeláda ne (marmeládu děláme vždy z přepasírované šťávy).

Recept na domácí marmeládu z třešní. Když je marmeláda hotová, vyjmeme citronovou trávu, přelijeme do vypařených, čistých a suchých sklenic, dobře uzavřeme a po chvíli otočíme dnem vzhůru. Mají evidentně nějaké radary na dokonalou zralost třešní. To je zajímavý, každý den je pozoruju, jak si sedají na vysoký, ohnutý květ pórku, ale do toho nezobou. Je tu třešňová sezóna – což pro mě znamená období nervů, když je pan domácí na tom nejvyšším stromě a balancuje na koncích větví, děti se snaží dosáhnout alespoň někam, psi také, my hlídáme.


Na tuto marmeládu jsou třeba třešně , cukr – na kilo ovoce kilo cukru, na kilo třešní 1ml šťávy z rybízu. Nakoupená marmeláda je lahodná, ale po přečtení kompozice ji nechtějí zvláště užívat, zvláště děti. Jak si vyrobit marmeládu z třešní ? Všechno je dost jednoduché.


Jahodovo – třešňová marmeláda s vanilkou. Když jsem byla malá, tak jsme mívali poměrně dost domácího ovoce a každý rok se tak . První letošní TŘEŠŇOVÁ marmeláda. PS: vypeckování dá sice práci, ale za 100Kč a trochu času máme skleniček domácí marmelády.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.