Popáleniny 2 stupně léčba

Rána je náchylná k infekci,je špatně prokrvena a velmi často se prohlubuje na III. B stupně se může zahojit v intervalu -týdnů,ale často za cenu jizvy. Další alternativou je chirurgická léčba.


Při ošetření popálenin používáme neadherentní krytí se sekundárním překrytím suchým gázovým krytem v několik vrstvách tak, aby krytí neprosakovalo na povrch. Pokud dojde ke komplikacím hojení popáleniny 2b stupně , bývá nutná léčba na .

Při hlubokých popáleninách III. Na operačním sále se speciální technikou snese odumřelá kůže (nekrektomie) a posléze se . Dle hloubky poškození se rozlišují popáleniny povrchové (I. a IIa stupně ) a hluboké (IIb až IV. stupně ). Tyto změny jsou reverzibilní (vratné), ke zhojení při správné léčbě dochází během několika dnů, většinou bez následků. Dochází ke ztrátě epidermis . HemaGel je zdravotnický prostředek, který je vhodný také pro léčbu ran vzniklých následkem termického působení. Popáleniny (I. a II. stupně ).

Urychluje proces hojení, brání vysoušení rány a předchází vzniku jizev. Jeho příznivé účinky jsou potencovány vázáním nežádoucích kyslíkových radikálů, udržováním optimálního . Průběh hojení má zásadní vliv na výsledný stav. Otok, bolest, zarudnutí, které se spontánně zhojí. Takto hluboká popálenina se zhojí většinou do několika dnů bez kosmetických následků.


Dále rozlišujeme ještě II. Od pouhého zčervenání kůže, přes puchýře, až po velké postižení kůže. Závažnost popálenin nemusí být zprvu zřejmá a často může být podceněna. Ošetření větších a špatně se hojících popálenin 2. Pak je tam ještě jedna menší popálenina 1. Povrchní poškození = IIa stupeň (klinicky puchýře). Zhojení spontánní, jizvy většinou se změnou pigmentace.


Poškození dermis = IIb stupeň. Zhojení epitelizací ze zbytků adnex trvá několik týdnů, v některých případech je třeba přistoupit k chirurgické léčbě. Závažné případy popálenin dospělých a všechny dětské popáleniny ihned směřují do popáleninových center.


Vznik hypertrofických jizev.

Nerozsáhlé popáleniny dospělých lze ošetřit v chirurgické ambulanci a následně v ordinaci praktického lékaře. Jedná se o případy popálenin I. Bolest, zarudnutí kůže, někdy otok kůže. Není bezprostřední bolestivost nebo krvácení, protože jsou poškozeny nervy a cévy. Kůže je zuhelnatělá – černá, bílá nebo temně rudá. Podle hloubky postižení rozeznáváme popáleniny I. U pacientů se středně těžkými popáleninami , tedy popáleninami II.


Obrázek: popálenina ruky 2. Kronoman, , licence Creative Commons Attribution- ShareAlike 3. Obsah : Úvod Čím popáleniny ohrožují postiženého 1. Určení rozsahu poškození 2. Když poškození pronikne do některé ze spodních vrstev, jedná se o popáleninu druhého stupně. Při popáleninách třetího stupně poranění postihuje všechny vrstvy kůže. Nutná léčba závisí na závažnosti popáleniny.


Mezi nejtěžší úrazy dětí patří právě popáleniny , protože při postižení větší plochy kůže vyžadují dlouhodobou a bolestivou léčbu. Rozdělení popálenin podle stupně poškození kůže. Těžší popáleniny II stupně již řadíme k popáleninám hlubokým. Nacházíme zarudlé až fialové plochy se.


Příznaky a projevy popálenin. Podle charakteru popáleniny , hloubky a klinických znaků rozlišujeme popáleniny prvního, druhého a třetího stupně. Někteří autoři ještě rozlišují čtvrtý typ popáleniny. První stupeň – dermatitis acuta erythematosa : po krátkou dobu působící zdroj tepla, často se jedná o lehčí opaření.


Podle stupně poškození povrchu těla lze rozdělit popáleniny do skupin, které stanoví následnou první pomoc a léčbu poranění. Já jsem si při nalévání čaje na ruku vylila vařící vodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.