Domácí sirupy z bylinek

Výroba je poměrně jednoduchá. Výhodou domácích sirupů je to, že známe jejich přesné složení. Spousta bylinek , ve kterých potřebujeme zachovat jejich účinky, vytvoří prostřednictvím cukru, působením času a slunce úžasný a lahodný lektvar, který je vhodný pro. Pozdní léto je jako stvořené ještě na poslední chvíli vytvořit nějaký ten dobrý sirup do vody či do čaje. Poslední šance jak využít dobře narostlou meduňku, mátu, majoránku nebo tymián.


Navíc opravdu husté sirupy mohou dobře posloužit v zimě při léčbě nemocí z nachlazení.

Většina sirupů , na které narazíte, jsou dochucené cukrem a převařené, takže z nich vymizí velké množství živin. Zkuste pro změnu recepty na přírodní sirupy bez přidaného cukru a vaření, které vyrobíte jednoduše z bylinek , medu a ovoce. Jak praví moudré přísloví: před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Už naši předkové totiž velice dobře znali jeho léčivé účinky – používá se na kašel, rýmu či při nemocech z nachlazení, jeho květy obsahují např.


Lze ho pít celoročně jako domácí limonádu nebo v zimě přidávat do čaje. Recept na jednoduchý bylinkový sirup bez cukru a bez vaření. Nadšenci do výroby domácích bylinkových sirupů mají napilno.


Každý má svůj recept, který považuje za osvědčený. Pokud jste k této letní vášni ještě nepřičichli, možná budou pro vás inspirací naše tři recepty.

A sice na sirup meduňkový, lipový a ten nejznámější – bezový. Příprava bylinných sirupů. Sirupy se nejčastěji připravují z čerstvě natrhaných květů rostliny, ty se vrství do sklenic se širokým dnem a prosypávají po vrstvách cukrem. Uzavřená láhev se umísťuje na teplé a slunečné místo.


Cukr se musí zcela rozpustit. Takto si lze připravit domácí bylinný sirup. Tento recept je univerzální a dá se použít místo máty jakékoli jiné bylinky , které máte rádi – meduňkový, mateřídouškový, šalvějový, heřmánkový a další nebo si můžete udělat mixované sirupy , například mátovo-bazalkový, který je také moc dobrý nebo květové sirupy – pampeliška, sedmikrásky, fialky, růže . Do velkého hrnce vložte všechnu vodu a cukr a přiveďte pomalu k varu. Bylinné sirupy mohou být . Průběžně míchejte, aby se Vám cukr nepřipálil a pomalu se rozpustil.


Do sladké vroucí vody přidejte nasekané, dobře umyté bylinky a dobře zamíchejte. Odstavte a nechejte hodin pod pokličkou vylouhovat. Moje děti pijí vodu se sirupem , tak jako jsme to dělali my. Problém je, že ne s každým sirupem a byly i takové, co mi zůstaly na lince skoro nedotčené, protože prý mají plastovou chuť (a to se vyhýbám těm s umělými sladidly).


Nakonec to dopadlo tak, že většinu roku pijí sirupy z domácích zdrojů. Sezona bylinek je právě v nejlepším. Rostou, kvetou, voní a chutnají. Pokud jich máte tolik, že nevíte, co s nimi, nebo byste si jejich aroma rádi uchovali i na zimu, máte několik možností, jak s nimi naložit.


K domácí výrobě bylinných sirupů potřebujete ovoce, bylinky , hnědý cukr nebo včelí med.

Předpis na vyýrobu rakytníkového, citrónového, bezinkového sirupu a šťávy z květů černého bezu. Teď se podíváme, jak si vlastními silami vyčarovat sladký a léčivý bylinkový sirup. V domácích podmínkách si sice nemůžeme vyrobit všechny sirupy dostupné v lékárnách, ale u těch základních a. Pokud není vaší prioritou při výrobě bylinných produktů dlouhá trvanlivost v rámci několika dlouhých let, ale je na prvním místě zvláště obsah léčivých látek, bude pro vás skvělým řešením výroba bylinných sirupů za . Já dělám jen rybízový, ostatní ovoce zpracuju jinak. Rybíz odšťavním, šťávu zahřeji s kyselinou citronovou a cukrem (na 2l šťávy dám kg cukru), sbírám pěnu a stočím do láhví, které jsem nechala sterilovat v rozpálené troubě. Jinak dělám sirup ze všech bylin : Svařím 7l vody, zchladlou vodu . Vítejte ve čtvrté sezóně Kouzelných bylinek.


Opět budeme společně objevovat, učit se, hledat zajímavé souvislosti, vařit a za vůní a krásou bylin také hodně cestovat. Období kvetení bezu je již pomalu za námi, ale na zahrádkách právě teď sklízíme meduňku, mátu, šalvěj a jiné listové bylinky. Počasí nám přeje a sluníčko svítí naplno a svými paprsky hřeje, hřeje a hřeje.


Co tak v parném dni osvěžit se vlastní meduňkovou nebo mátovou šťávou? Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc.


Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle polévkové . Chcete udělat něco prospěšného pro své tělo a zdraví svých blízkých? Přihlaste se na kurz, kde si ukážeme přípravu (i ochutnávku) léčivých sirupů a tonik z nejznámější bylinek , které si můžete nasbírat volně v přírodě! Mějte doma ve spižírně na zimu pár zavařovaček s léčivým zázrakem, který .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.