Klíčení mungo

Mungo po třech dnech klíčení. Litrová PET lahev je téměř plná. Cizrna po třech dnech klíčení. Semínka munga , čočky a cizrny po třetím dni nakličování.


Klíčky jsou dostatečně velké a obsahují maximum živin. Ještě se neobjevily kořínky, se kterými naklíčená semínka živiny .

S klíčky mungo fazolí jste se už jistě setkali v rámci vietnamské kuchyně i mimo ni , a proto není potřeba je nějak zvláště představovat. V současnosti si je celkem běžně. Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit něco opravdu extra, naučte se pracovat s klíčky všeho druhu.


Můžete klíčit přirozeně bezlepkové obiloviny, luštěniny, olejniny i semínka zelenin. Nejen, že objevíte naprosto nové chutě a úžasné přísady do salátů, závitků, polévek i pomazánek, ale všechny klíčky . Poté, co vám luštěnina naklíčí, klíčky propláchněte a skladujte v hermetické dóze v chladu. Obvykle vydrží čerstvé pět dní.


Naklíčené mungo se většinou konzumují syrové. Jedině tak v nich uchováte co nejvíce vitamínů, minerálů a vlákniny.

Zkuste si ke svému prvnímu pokusu o klíčení koupit bio mungo fazole. Kupte si záměrně v prodejně zdravé výživy bio mungo , které je bez chemického ošetření. Propláchněte je a minimálně hodin namočte do vody. Poté necháme fazolky klíčit ve vodě v nakličovací nádobě. Nádoba může být z umělé . Kromě munga a adzuky nejsou jiné fazole vhodné - jsou v syrovém stavu jedovaté.


Ale chcete-li klíčky tepelně upravovat, pak lze použít i např. Klíčky lze zakoupit i již naklíčené - nevýhodou je, kromě značně vysoké ceny, že mohou být tepelně upravené, aby se zastavilo jejich klíčení. Metoda klíčení pod tlakem a tmou.


Budeme potřebovat - litrovou krabici od mléka nebo džusu. Postup: vezmeme si krabici nejlépe od mléka či džusu, kterou musíme pečlivě vymýt, jelikož mungo fazole jsou háklivé na mastnotu a slané. Připravíme si krabici, kterou máme pečlivě vymytou a zespoda uděláme pár děr, aby . Až pak je možné ho připravovat vařením či v syrovém stavu klíčením.


Klíčením uchováme mnoho cenných látek. Příprava naklíčením není nijak složitá. Celé neloupané fazole se propláchnou a při . Pro začátečníky doporučuju zelené fazolky mungo , ty klíčí jako o život a kratší kličky z nich můžete mít už za hodin.


Výbornou zkušenost mám také s klasickou hnědou čočkou - kupte si ji však určitě ve zdravé výživě v bio kvalitě.

Podstatně horší zkušenost mám s většími luštěninami, jako je cizrna, sója, . Takto „zalité“ mungo nechte odpočívat přes noc. Ráno vodu z fazolek slijte, několikrát je propláchněte a nechte odkapat. Vraťte fazole do misky, překryjte navlhčenou látkou či papírovým ubrouskem a nechte klíčit. Každých hodin kontrolujte, zda fazolky nejsou „na suchu“ a při té příležitosti je důkladně propláchněte pod . Chtěli jste už dlouho klíčit klíčky, jen jste nějak neznali správný postup?


Semena je třeba nejdříve zbavit nečistot. V nádobě je vypereme, co není vhodné k dalšímu zpracování, vyplave na hladinu (špatná semena, slupky apod.). Abychom nastartovali klíčicí proces, necháme po několik hodin máčet semena v . Mají osvěžující nasládlou chuť, posilují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají.


Máme je moc rádi my i děti a jejich klíčení je skutečně snadné a levné. Kupovat v obchodě se v dnešní době už běžně dají, ale přijde mi . Klíčit lze hrách, fazolky, čočku, cizrnu a jiné další luštěniny, které tímto probuzením získají veliké množství výživných látek. Nejdřív jsme si mysleli, že asi klíčí něco jiného, ale posléze se ukázalo, že to budou stejné mungo fazolky, které klíčíme my. Rozdíl byl v tom, že my je klíčíme volně a na světle a oni ve tmě a pod tlakem.


To byla výzva… a ty já ráda. Opět budete potřebovat mungo fazolky, které si předem namočte do vody . Ještě než začneme klíčit , je důležitá první fáze-namáčení. Poté je již jen dvakrát denně propláchneme.


Klíčí na sítu, misce, ve sklenici ale i ve vyšší vrstvě v PET lahvi s odříznutým vrcholem a proděravělým dnem, aby stékající . Klíčit se dají všechny luštěniny kromě fazolí, které jsou za syrova jedovaté (vyjma mungo ), semínka a taky obiloviny. Zkusme tedy naklíčit semena slunečnice. Pokud kupujete speciální klíčící směs – ať už jednodruhovou řeřichu nebo . Fazole mungo jsou malé olivově zelené fazolky. Jsou velice snadno stravitelné s příjemnou chutí. Patří k nejlepším potravinám k naklíčení.


V naklíčeném stavu se fazole mungo dají konzumovat syrové a jsou vhodné. Recept a návod na klíčení semen jako vojtěška, mungo , či čočka najdete na Energyvita.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.