Duál v češtině

Dvojné číslo ( duál ) je mluvnická kategorie čísla vyjadřující dvojnost, párovost. Z dnešních jazyků má dvojné číslo např. Vyskytovalo se také ve starých indoevropských jazycích a biblické hebrejštině. Ve staré češtině dříve vedle čísla jednotného a množné existovalo také tzv.


Toto číslo se používalo v případě, že byly osoby, věci apod. V dnešní době už duál čeština nemá, přesto po něm najdeme v současné češtině několik památek.

Jednou z nich jsou právě . Používá se ve vyjádření některých párových částí těla: ruce, nohy, oči, uši a jejich zdrobněliny. Duálové tvary se vyskytují pouze tehdy, pokud mluvíme o částech těla: stojím nohama na zemi x stůl se třemi nohami. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání. Tematický okruh: Tvarosloví.


Téma: Duálové tvary podstatných jmen. Duál (dvojné číslo) existoval ve staré češtině dnes pouze u některých podstatných jmen označujících části těla po dvou o ve 2. V minulosti měla duál i čeština.

V průběhu jejího vývoje však zanikl (zhruba v 15. století byl duál nahrazen tvary pro číslo množné) a zůstal částečně zachován pouze u často užívaných slov (párových částí lidského těla) a. Hovoříme-li o kategorii čísla, je třeba se alespoň stručně zmínit o tom, že v jistém období svého vývoje měla čeština i tzv. Abstrakt: Tato práce se zabývá kategorií duálu v češtině , přičemž jejím vlastním jádrem je kapitola čtvrtá, autorův výzkum, zakládající se na excerpci duálových a jiných relevantních tvarů z Kroniky trojánské (J. Daňhelka, ed.). Překlady z češtiny do angličtiny , francouzštiny, němčiny, španělštiny, italštiny, ruštiny, slovenštiny a naopak. Kategorie čísla u jmen má pragmatickou dimenzi ve své podstatě, protože referuje k rozlišování „jeden objekt“ – „více než jeden objekt“ v mimojazykové skutečnosti.


Za pragmaticky motivovaný je zřejmě třeba považovat i duál , protože se týkal (resp. jeho zbytky se v češtině ijiných slovanských jazycích stále týkají) výhradně . Výsledek je ten, že duál , který jako gramatické séma v běžně mluvené češtině už neexistuje, zůstává ve spisovném jazyce zachován, ale jen ve velmi úzkých mezích. Budiž znovu připomenuto, že v celé práci necháváme stranou případy, kdy jsou koncovky rozlišeny jen stylisticky nebo – ojediněle . Ačkoli se již duál několik staletí . Dodáváme plastové součásti, záslepky, zátky, krytky, víka trubek, víčka, páčky, madla, návleky, podložky, průchodky, stavitelné rektifikační šrouby,. Duální kariéry nejen program finanční podpory vzdělávacích a rozvojových aktivit pro úspěšné sportovce, ale také poradenské testovací balíčky služeb. Program finanční podpory je zaměřen na vrcholové sportovce, kteří reprezentovali na mezinárodní scéně, a největší podpora bude . Podle informací redakce Mobil.


Všechny informace o produktu Mobilní telefon Microsoft Lumia 5Dual SIM, porovnání cen z internetových obchodů, hodnocení a recenze Microsoft Lumia 5Dual SIM.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.