Vídeňská káva charakteristika

Vídeňská káva aneb k Vídni patří šlehačka. Zapomeňte na ´turka´, který je korunován kopkou umělé šlehačky ve spreji. Takto se kávové umění ani zdaleka netvoří. Název Einspänner je odvozen od tradičního zápřahu taženého jedním koněm v 19.


Do sklenice s ouškem vlijte dvojité espresso, prodlužte cl vody a navršte šlehačkou.

Na pravé vídeňské kávě si pochutnával i císař František Josef I. Pili ji z větších šálků a nesměla u ní chybět vychlazená šlehaná smetana. Má charakteristickou černou barvu a silnou vůni. V kávě je obsažen kofein, který povzbuzuje srdeční činnost. Veronika Borženská - PDF docplayer. Charakteristika-videnske-gastronomie.


Mezi její speciality patří vídeňský řízek, oblíbené jsou i silné polévky, vídeňské tvarohové knedlíky, císařský trhanec, ţemlovka, kynuté knedlíky s povidly, jablkový závin, jablka v ţupanu, Sachrův dort, vídeňská káva a mnohé jiné vídeňské dobroty. Káva - druhy a rady k přípravě - článek na Vaření.

Oblíbená je ale i káva vídeňská. Je to vlastně káva černá, která je doplněna čepicí šlehané smetany. Zpravidla se podává ve sklenicích. Jinak se připravuje káva, která je doplněna mlékem nebo smetanou. Vaříme vodu mírně oslazenou, . Cezená káva a před hostem nebo bezprostředně před podáním přilijeme do kávy 2cl neslazeného mléka.


Lijeme po vnitřní straně sklenice, aby vzniklo mramorování. Servírujeme ve vyšší silnostěnné sklenici, balený cukr zvlášť. Je cezená káva zdobená šlehačkou, . Filtrovaná káva je takový nápoj, při jehož přípravě není využit k extrakci tlak, ale pouze přirozený proces louhování rozpustných látek ve vodě.


Horká voda (až °C) je v kontaktu s kávou po dobu 3-minut (podle metody přípravy), poté je extrakce zastavena přefiltrováním či scezením. Caffè espresso (italsky dosl. káva na vyžádání) je kávový nápoj původem z Itálie. V českém prostředí je rovněž možné setkávat se zkomoleninami preso, či presso, nebo expreso, taková označení jsou ovšem nesprávná, respektive v italském prostředí neexistují.


V Česku či na Slovensku se také používá pro tento nápoj . Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku.

Ten se získává mletím pražených semen kávovníku. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se . Zde se pokusíme sepsat základní pravidla pro označování jednotlivých druhů kávy. Evropské názvy kávy Nejvíce jmen uvedených na tmavě-pražené kávě jsou evropské: francouzská káva, italká káva, vídeňská káva a další.


Tyto názvy kávy neodkazují na původ bobů ale spíše rozlišují kávu podle délky času pražení. Café latte (italsky také caffè e latte nebo caffellate, nikoliv pak caffe latté či pouze latte) je druh kávového nápoje s horkým mlékem. Známou variantou tohoto nápoje je Latte macchiato. Lungo (italský výraz pro dlouhé) je varianta espressa, v níž daným množství kávy proteče větší objem vody, což výsledný nápoj činí slabším (řidším) ale více hořkým. Na jeden šálek připadá 7g kávy.


U tohoto druhu nápoje by se káva měla extrahovat až sekund. Toho, aby se do nápoje nevylouhovaly i nežádoucí. V průběhu historie se stal arabským národ- ním nápojem a ve středověku se rozšířilo pití kávy i do Evropy.


V současné době známe desítky druhů nejrůznějších způsobů přípravy a servírování kávy. O nejvýznamnějších z nich pojednává tato bakalářská práce. Klíčová slova: káva , kávovník, příprava kávy, barista. Podává se na několik způsobů – mocca (černá, překapávaná), brauner (mocca s mlékem), melange (káva s našlehaným mlékem), nebo známá vídeňská káva s našlehanou smetanou neboli einspaener.


Pochutnat si můžete na mnoho variantách kávy s alkoholem – fiakr (mocca s rumem), gespritz (mocca s koňakem) nebo . Do sklenice uvaříme rozpustnou kávu, (pokud sladíme, doručuji ji zrovna osladit, ale opatrně neboť koňak je sladký) po stěně sklenice nebo po.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.