Jak nasadit topůrko na sekeru

Dnes jsem se odhodlal dát do pořádku sekyru, dostat jí dolů z topůrka bylo náročné a už se děsím představy, jak to bude obráceně. Je nějaký fígl jak sekeru navléknout na topůrko ? Vím, že je mraky fíglů na jiné věci, které se např olizují a pak to jde snadno. Z vrchu přijdou železné kroužky, které sekyrku . Ať už máme topůrko vyrobené či koupené, musíme jej nasadit.


Poté jej opracujeme nejlépe rašplí tak, aby šel jen velmi ztuha natlouci do oka.

Většinou mívají typizovaný průměr a stačí je načisto obrousit na přesný rozměr pomocí pilníku na dřevo a brusného papíru. Při nasazování sekery nebo kladiva si topůrko nařízneme tak, abychom po nasazení do něj mohli vklepnout dřevěný klínek. Ten je někdy vhodné zajistit kovovým klínkem napříč. Ať je to kladivo nebo sekera , dříve či později při častém užívání se vám původní topůrko ulomí.


Jednou či dvakrát se vám jej podaří zkrátit, ale pak už to najednou nejde. A pak holt musíte opatřit buď nové nářadí, nebo sehnat či udělat nové topůrko na sekeru místo toho původního. Máte v zásadě dvě možnosti, kde jej vzít: . Zima sa blíži a nie všetci, ktorí kúria drevom doma alebo na chalupe, si už stihli dať sekery do poriadku.


Obecně platí, že kladiva musí být na topůrku pořádně nasazena a pevně zaklínována.

Ač se to zdá nepodstatné, i tvar nasazovacího otvoru probitého v nástroji a topůrko jsou důležité. Tento článek byl původně součástí stránky o oblících a sedlících. Několik čtenářů mi vytklo, že uvádím, že nástroje na . Před nasazením kladiva, sekyry nebo smetáku topůrko či násadu po celém obvodu poklepejte kladivem.


Investujete-li několik tisíc do značkové kované dřevorubecké sekery nebo speciálních tesařských seker , bývá obvykle součástí nabídky i kvalitní a odborně ošetřené topůrko. Hultafors či podobně ceněné sekery Wetterlings nebo Gränsfors Bruk či dostupjak nější „klasiky“ . Jde mě spíš o správné první nasazení násady do nářadí. Vydrží to léta, nemůže vám sekerea uletět z topůrka a když potřebuji sekeru stáhnout, odvrtám hlavičku hřebíku a tuto závlačku vyrazím.


Zdá se mně to lepší než zalévat epoxidem. Sekery musí být uchovávany v suchu, přitom se ale topůrko nesmí vysušit natolik, aby se smrštilo v uchu sekery. Dávejte pozor, aby ostří sekery a jeho ochranné pouzdro zůstalo suché.


Pokud sekera není delší dobu používána, musí se natírat tukem nebo olejem. Sekery , které nejsou olejem natírány rezivějí! Když jsem pak jednou na chatě hledala pilník, našla jsem starou sekeru bez topůrka.


Měla jsem radost, ten kus železa kdysi restauroval kamarád kovář, načež zmizel neznámo kam. Jeho práce, škoda, přišla skoro vniveč, čas a rez si vybraly daň. Celá natěšená na nové sebepoškozovací dopoledne jsem . Topůrko na sekerku se nasazuje tak, jak píše Ann, a to z důvodu, aby se klínek, který je nezbytný k upevnění, roztáhl a tím zamezil spadnutí sekerky z topůrka.


Pro snadné zatlučení klínku, horní část topůrka podélně nařízni.

Tak jsem si s ní začal hrát a. Ne aby tě napadlo,dát sem fotku toho topůrka ,kvůli identifikaci toho klacku,raději ho popiš slovy Wink. Ale, že bych svůj výtvor ( topůrko ) chtěl nasadit na sekeru a tu sekeru pak používat, o tom se mi ani nezdálo. Bandymubych chtěl sdělit tolik : V postatě celý postup nasazení sekery dobře popsal Ládes, jen bych doplnil některé detaily. Konec násady do oka sekery brousím smirkem ( většinou na pásové brusce ), aby povrch byl co nejhladší a styčná plocha násady a vnitřku oka co největší.


Jakou sekeru si vybrat dle jakých parametrů. Z jakých částí se sekera skládá. Jaký materiál na topůrko.


Jak nasadit sekeru na topůrko , jak ji zajistit (klínek) Jak se brousí sekera. Proč sekera brní do ruky. Nebyla to moje práce, jako spíš tátova.


Dlouho mi ve skříni ležela sekera bez násady. Dříve lidé znali asi jen kamenný klín a tloukli do něj kamenným kladivem, aby rozštípli kmen. Snad jim pomohl klínový kámen, náhodou nalezený, ale tak jako tak byl někdo prvním vynálezcem. Ostrý klín přivázal nebo nasadil na topůrko. Tisíce let potom uplynulo k prvním . Sekera - nástroj, se kterým se už mladší ročníky měšťáků možná ani nesetkaly, ovšem na vesnici je to stále nepostradatelný pomocník.


Následující video vám ukáže, jak se sekera vyrábí tak říkajic po staru - ručně. Video popisuje jak výrobu sekery , tak topůrka. Vše je doprovázeno příjemnou hudbou.


Nechceme-li osazovat sekeru , můžeme použít starý trik a odvolat se na zákon: Skaut si sekeru osazuje sám, za pomoci svých představených a vůdců (důraz klademe na poslední slovo). Nevyjde-li to, není se třeba práce obávat. Před osazením je nutné rozhodnout, zda budeme sekeru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.