Dům irmy gabrhelové

Měla jsem pocit, jako bych tam už někdy byla a že se tam zas musím vrátit. Blížila se dovolená v Beskydech, takže jsem do plánu pro celou rodinu vpasovala i Žítkovou. Asi bycj to taky tak udělal. A při tomto použitém ořezu bych šel dál, a oříznul to i dole a šel do formátu 16:9.


Autorka, která se s touto ženou nikdy nesetkala, ji zasadila jako jednu z důležitých postav do vymyšleného příběhu, dala jí druhý život a uvedla ji do prapodivných souvislostí, v nichž se Irma Gabrhelová nikdy neocitla.

Pokud by žila, určitě by se proti něčemu . Byla proslulá svým léčitelským a věšteckým uměním, moudrostí a schopností pomoci . Obec totiž leží v chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat a postavit dům lze jen na stávajícím čísle popisném. Nejčastějším cílem návštěvníků je chalupa, ve které žila poslední žítkovská bohyně Irma Gabrhelová. Manželé Mizerovi z Otrokovic ji koupili před deseti lety.


Prohlížím si obraz s madonou, která v ruce houpe dítě. Je v kulatém dobovém rámu a visí nad postelí v malinkaté místnůstce, jejíž okna vedou do sadu. Browse pics and tips—and experience more with komoot!

Všechny zmíněné reakce jsou k dohledání na . Jednotlivá obydlí jsou od sebe daleko, kopce se rýsují na horizontu a vše se omezuje na prosté bytí. Jakkoliv to zní pateticky, nedokážu to popsat výstižněji a méně kýčovitě. Dobrý den, právě ten román byl motivem k tomu, abych všechna ta místa, o kterých se v něm mluví, prošel pěšky.


Dokonce jsem na Žítkové hovořil s místními , ale těm se to dílo příliš nezamlouvá. A také jsem četl několik spíše odborných pojednání z pera Dr. Jilíka, který se tomuto tématu věnuje již delší . Zbytek článku čtěte zde (odkaz zde).


Na kraji vesničky Krhov stojí dům jednaosmdesátileté Marie Hrnčárové. Dům zakoupil podnikatel ze Zlína a dnes zde provádí návštěvníky. Na jejím pohřbu se sešli všichni ze Žítkové.


Uprostřed toho loučení vylítly pojistky a všechno zhaslo. A 1Žítkovských řeklo: Byla to bohyně! Pak odešli na čtení z románu Žítkovské bohyně. A tou zelinou dům se kropil a za krokvou aby chována byla, že hrom na dům neudeří a že jest dobrá od ouroku.


Dům se střechou krytou slaměným doškem, byl většinou rozčleněn jen na dvě místnosti: jizbu a síň. Při procházkách po okolí jsme ji často vídali.

Irmy Gabrhelové - Žítková.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.