Plat prezidenta usa

Předseda vlády Slovinska. První pozici obsadil – jak se ostatně dalo čekat – prezident spojených států Barack Hussein Obama. Kdo si kupuje příštího prezidenta USA a proč. Měsíčně to v přepočtu vychází na.


Pokud Kongres tuto myšlenku odkývne bude nástupce Billa Clintona ročně pobírat čtyři sta tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba čtrnáct milionů korun.

Naposledy se prezidentský plat zvyšoval před třiceti lety Richardu Nixonovi na nynějších . Zvolený prezident USA Donald Trump potvrdil, že se vzdá prezidentského platu. V pořadu minut, který vysílá televizní stanice CBS, se Trumpa zeptali, jestli bude jako prezident pobírat plat. Tradičně je prezident nejvýše placená osoba veřejného sektoru. Současný plat prezidenta USA je $400ročně spolu s $50na útraty, $100cestovné a $10na zábavu.


Prezidentský volební systém. Také jste si říkali, jaký asi tak mají plat politici v zahraničí?

Barack Obama (53), prezident USA milionů Kč. Stephen Harper (55), kanadský premiér milionu Kč. Vladimir Putin (62), ruský prezident milionu Kč. Dilma Rousseff (67), brazilská prezidentka 3 . TASR) – Desať rodín, ktoré sa ocitli v núdzi, dostali od prezidenta SR Andreja Kisku po 49eura. Rozdelil im svoj decembrový plat.


TASR o tom informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta. President of the United States of America, POTUS) je hlavou Spojených států amerických. Podle Ústavy je vedoucí osobou.


Vzhledem k velmocenskému postavení USA je v současné době vnímán jako nejmocnější osoba na Zemi. Jeho plat v době nástupu do úřadu představoval dvě procenta rozpočtu USA , který nebyl v té době, nutno dodat, nijak objemný (dokážete si představit, že by Miloš Zeman bral přes miliard korun ročně?). Hlavní původ jeho bohatství ale spočíval na farmách Mount Vernon ve Virginii, kde pro něj pracovalo . V súčasnosti je zákonom stanovená renta pre bývalého prezidenta vo výške 9eur, od budúceho volebného obdobia budú exprezidenti dostávať poslanecký plat , ktorý predstavuje trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V minulom roku zarábali Slováci priemerne okolo 8eur.


Hillary Clintonová a Donald Trump pritom nebojujú iba o prestížny post, ale aj najlepší politický plat na svete. Americký prezident totiž zarába v prepočte 359-tisíc eur ročne.

Jeden zo štrnástich kandidátov, ktorí sa uchádzajú o kreslo prezidenta Slovenskej republiky, bude dostávať jeden z najvyšších prezidentských platov v regióne. Konštatuje to Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce (CELSI), ktorý porovnal plat nášho prezidenta s hlavami štátov iných krajín.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.