Skloňování párových částí těla test

Tytéž zvláštní tvary mají číslovky dva, dvě a oba, obě (viz níže). V čísle jednotném mají tato slova zcela pravidelné tvary podle náležitých vzorů, . Duálové skloňování se používá ve vyjádření párových částí těla : ruce, nohy, oči, uši. Duálové tvary se vyskytují pouze tehdy, pokud mluvíme o částech těla : stojím nohama na zemi x stůl se třemi nohami.


Podstatná jména v závorkách napište ve spisovných tvarech v množném čísle: Sledoval ho (své bystré oko).

Pomnožná podstatná jména mají pouze množné číslo, podstatná jména hromadná a látková pouze jednotné číslo. V českém jazyce se vyskytuje také dvojné číslo (duál), které se používá ve vyjádření některých párových částí těla : ruce, nohy, oči, uši. Výjimky ve skloňování podstatných jmen.


Doplň správný tvar: 1) Za (bosé nohy). Odevzdej dopis pouze do (ruce). V koutě stál stolek se (tři titěrné nožky).


Nejedná-li se o párové orgány lidského těla , skloňují se podstatná jména podle pravidelného skloňování.

Existuje pro pojmenování párových částí těla. Pokud nepojmenovávají část lidského těla , skloňují se normálně v jednotném a množném čísle. Skloňování - oko (ucho) . Některá podstatná jména, která označují části lidského (zvířecího) těla , mají v množném čísle zvláštní tvary. V jednotném čísle se tato podstatná jména shodují se svým vzorem. Pokud označujeme párové části lidského či zvířecího těla ,. Vědomostní testy online.


Angličtina, čeština, němčina, matematika, filmy, seriály, knihy, historie a jiné, zábavné i poučné. OČI, UŠI, RUCE, NOHY ( skloňování ). Se skloňováním těchto čtyř slov v jednotném čísle nejsou žádné větší problémy. Horší je to v čísle množném. Pokud totiž tato slova označují části lidského či zvířecího těla (a ne například nohy od stolu), mají speciální skloňování. Trenér chránil floridské studenty vlastním tělem , . Při spojení vztažných zájmen s podstatnými jmény, které označují párové části lidského těla se zachovává zakončení -maž.


Například: Očima, jimiž si ji prohlížela. Vztažná zájmena: kdo, co, jak, který, čí, jenž, kdož, což, .

Individuální testy , budoucí jednotné testy od CERMAT i SCIO testy. Pravidlo, které se týká lidských či zvířecích rukou a nohou, neplatí na jiné párové části těla. ESKÝ JAZYK) DÚ na PO: uč. Tvar číslovek dva, popřípadě dvěma patří k tzv. Kategorie dvojného čísla zanikla, a to až na několik tvarů při skloňování párových částí těla a číslovek dva, oba.


Při psaní a zejména vyslovování se často řídíme tvarem . Nemáte pravdu a doufám, že jste na to už za ty tři roky přišel. Jinak to o těch jiných tvarech párových částí těla jste . Tyto tvary vyjadřují části těla lidského nebo zvířecího. Pokud mají pravidelné skloňování , mají jiný význam (č. j.: oko - oka, ok, okům, oka, oka, okách, oky). V tomto případě může mít slovo oko význam oko na polévce. Jedná se o přenesení na základě podobnosti.


Navíc se v obou jazycích vyskytují tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.