Jak správně držet příbor video

Většina lidí nad tím, jak správně držet příbor , vůbec nepřemýšlí a prostě jej používají tak nějak intuitivně. Etiketa však pro držení příboru káže striktní pravidla. Ne že byste jste se bez nich v životě neobešli, ovšem při návštěvě vybrané restaurace se přece jen sluší používat při jídle příbor správným způsobem . Víte, jak se má správně držet lžíce, vidlička či nůž?


Nebo kam uložit ubrousek?

Odpovědi hledejte v tomto článku. Věříme, že vám naše rady pomohou při pořádání nejrůznějších oslav či vánočním stolování. Na stránkách našeho e-shopu e- pribory.


Jste si jisti, že víte jak na to? Jak správně držet příbor. Tento článek píši rád a vlastně vnitřně strašně nerad.


Hned na začátku se mi vybavila scéna z filmu Světáci, kdy si pan Oldřich Nový posteskl, že někteří jeho nejlepší žáci jsou schopni jíst celý pokrm pouze lžící.

Na první pohled se to může. Vidličku držíme hroty směrem dolů. Příbor pevně zapřeme o vnitřní plochy dlaní. Ukazováčky dodáváme naší manipulaci sílu. Jestliže to jídlo umožňuje, vezmeme vidličku do pravé ruky a používáme ji jako lžíci.


Navíc příbor se používá každý den. Věřte nevěřte, ale i držení příboru má svá poměrně přísná pravidla, jejichž dodržování patří k umění správně stolovat. Zdálo by se, že je to základní věc, kterou jsme se všichni učili už ve školce. Pravdou však zůstává, že to častokrát neovládají ani státníci. Mnoho lidí drží příbor jako tužku.


Správně se naobědvat není věda, stačí jenom několik pravidel. Polévku nabíráme směrem k sobě, lžíci . V tomto případě je možné, držet vidličku s hroty směrem nahoru (sousta nabíráme, jako když držíme lžíci). Když dojíme, do talíře vždy odkládáme i nepoužitý nůž.


Větší sousta se v polévce krájejí lžící, nikdy ne nožem.

Lžíce se nevkládá celá do úst, nýbrž jen její užší část. Chléb k polévce má být umístěn na malém talířku vlevo od talíře, sousta se levou rukou odlamují a vkládají přímo do úst. Hezké vidět člověka, který pozoruje etiketu u stolu. Správně zpracovat plug s nožem není tak jednoduché, jak se zdá na první pohled.


Pomůžeme vám zjistit, co je co, a naučit se správně to, přečtěte si náš článek. Za prvé, pojďme si uvědomit, že budete potřebovat nůž a vidličku použít v určitých případech. Správné držení není jen elegantní, ale také nejjistější držení ze všech. Nikdy vám nic nesklouzne stranou, neupadne z talíře, vše máte pevně pod kontrolou. Lidé příbor drží různě, občas se až bojím, aby si neublížili… Někdy je naopak obdivuji za jejich fantazii, nikdy by mě nenapadlo, že i tak se dá chytit . Nejedí se kompletním příborem , ale jen vidličkou (držíme ji v pravé ruce), kterou jemně nabereme několik dlouhatánských těstovin ležících na povrchu.


A potom na ni navineme, natočíme, namotáme tyhle nepoddajné potraviny. Teprve když je z nich úhledná cívka, strčíme si celou porci do úst. Lžíce tak, aby palec pravé ruky byl nahoře, ostatní prsty dole pod ní. U držení nože platí v různých zemích světa místní zvyky.


Vždy ale platí, že nůž i ostatní . Ne, jen jsme se dohadovali o příboru ? Totiž abyste tomu rozuměl. Když nám donesou špagety anebo palačinky, jíme to lžící a vidličkou, ale nejsme si jistí, jestli máme držení správné ? Pravidlo, že nůž držíme v pravé ruce a vidličku v levé, známe od dětství. Leváci si mohou příbor vzít do ruky tak, jak jim . Aby cizinci z méně rozvinutých zemí nemuseli říkat, že Češi se vyznačují tím, že drží strašně příbor a říkají pernamentní- vyslechla jsem n. Vždycky nás učili, že obojí způsob je správný a skutečně se řídí druhem jídla, které konzumujeme. A když usedneme k jídelnímu stolu, ani pořádně nevíme, jak se správně chovat.


To, jak sedíme u stolu, jak bereme do ruky příbor , jak s ním zacházíme a jak se u jídla chováme, poukazuje na naše společenské chování a zdvořilost. Tady je základních kroků ke správnému stolování. Ocitnout se na společenské večeři nebo obědě a neumět správně zacházet s příborem je opravdu trapná situace.


I když se může zdát, že umět používat příbor není nic těžkého. Není to vhodné, a to ani v případě vidličky – tu při společenském .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.