Zakládání příborů

Návod jak správně založit příbory. Příbory se kladou zevnitř ven od talíře. Začněte tedy příborem pro hlavní cho masový příbor nebo rybí příbor.


Jako další položte doprava polévkovou lžíci. Jestliže podáváte chléb a máslo, stojí nalevo od vidličky talířek na chléb s malým nožem na máslo.

Pokud budete servírovat tradiční čtyři chody – tedy předkrm, polévku, hlavní chod a dezert – připravte si pro jeden talíř celkem osm kusů příborů. Při jejich sestavování platí jednoduché pravidlo, že nejdále od talíře stavte ty příbory , které se budou používat nejdříve. Na levou stranu blíže talíři tak položte větší vidličku na . Slavnostní prostření stolu - široký sortiment kvalitních nerezových a stříbrných příborů značky Berndorf-Sandrik do domácností i do hotelů, penzionů a jídelen. Ideální je použít napřed tzv.


Slouží jako měřítko k zakládání dalšího. Blíže talíři se pokládají příbory , kterými se bude jíst později.

Na jednu stranu talíře se pokládají maximálně tři kusy. Pokud je menu delší, přikládají se další příbory až v průběhu stolování. Prostření talířů a příborů na jídelním stole jasně vymezuje prostor pro každého hosta. Máme-li dostatek místa, můžeme umístit na stůl i různé doplňky: květiny, svícny. V opačném případě by mohly překážet v komunikaci.


Sklenice na nápoj k hlavnímu chodu stojí nad špičkou nože. Zakládání jídelního stolu má svá pravidla. Z materiálu převládá kov, plasty, dřevo, slonovina. JÍDELNÍ PŘÍBORY : - masový - k pokrmům (hlavním jídlům) servírovaným na masovém talíři (masová vidlička a masový nůž). Materiál poukazuje na možnosti založení Anotace Materiál poukazuje na možnosti založení příborů používané při slavnostním stolování.


Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Všimla jste si někdy, že stoly v restauraci mají plstěné povrchy? To je proto, aby tlumily zvuky a zabránily smekání talířů a příborů po stole.


Stolování je pak příjemnější a tišší. Teprve na tuto podložku, molton, pokládáme ubrus.

Základní příbor - příbor k hlavnímu chodu, tedy masový. Vidlička vlevo, nůž vpravo, ostřím k talíři. Nejvyšší počet zakládaných příborů.


Nad talíř příbor dezertní k sýru či moučníkový příbor. Pokud už zasedneme k prostřenému stolu, mělo by nám být už podle založení příborů jasné jak složité menu Vás čeká. Na hlavní pokrm nám zůstane těsně u talíře poslední nůž a vidlička Dezertní vidlička nebo lžička se zakládá nad samotný okraj talíře a ve chvíli, kdy přijde její čas, Vám ji číšník sám . Po stranách talíře položíme příbory , a to podle toho, jaké chody budou podávány.


Existují dvě možnosti: příbory položíme po obou stranách pro levou a pravou ruku tak, je budou hosté používat, nebo na (látkový) ubrousek po pravé straně talíře. Toto je maximální počet příborů, které se na stůl připravují. Podává-li se více než pět chodů, obsluha další příbory přináší během jídla. Při zakládání příborů bychom měli používat bavlněné . Po odnesení dojedené polévky, nám zbudou u talíře dva příbory zprava dva nože a zleva dvě vidličky.


Opět zvolíme nůž i vidličku více vzdálenou od talíře. Nad špičkou nože příboru na hlavní chod stojí velká buclatá sklenka na stopce, do níž se nalévá červené víno, vedle ní šikmo vpravo pak podobná, jen. Obvykle je příbor na předkrm menší. Někde zakládají pouze sklenky na vodu a bílé víno, které se pije k většině předkrmů, buclaté královny na červené se dočkáte až ve chvíli, kdy přijde na .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.