Hitlerovo orlí hnízdo

Kam vyrazit na jarní výlet? Pohádková krajina bavorských Alp se již před vypuknutím druhé světové války stala oblíbeným útočištěm Adolfa Hitlera a nejvyšších nacistických pohlavárů. V době, kdy miliony nevinných lidí umíraly, jezdili nacisté odpočívat do idylické horské vesničky Obersalzberg. Stojíme v davu 5lidí v prostorách Zelného trhu v Brně.


Hltáme“ slova řečníka, skandujeme, jásáme… přesně dle pokynů režie.

Zároveň se třeseme zimou. Historie, zajímavosti a dnešní podoba. Královské jezero, solné doly, Berchtesgaden, Salzburg. Je však určitou ironií, že Hitler toto místo navštívil jen zhruba desetkrát v životě – na vině byla především jeho averze k řídkému vzduchu a také strach z výšek.


Martin Bormann nadchl pro myšlenku postavit na vrcholu hory Kehlstein budovu (Kehlstein Teehaus) pro odpolední dýchánky při čaji jako dárek k . Tehdy to průvodce organizačně nezvládnul . Jednalo se o uzavřený areál několika budov vzájemně propojených podzemními tunely a štolami v horské vesnici Obersalzberg. Svou polohou a vzhledem vypadá jako nedostupné orlí hnízdo.

Adolf Hitler prý nesnášel výšky, tak zde byl asi jen desetkrát v životě. V poslední době se toto místo stalo velmi . Výlet do Rakouska byl mým prvním cestovní kanceláří organizovaným poznávacím zájezdem. Začínal pro nás, tedy mě a mého přítele, svozem z Brna do Českých Budějovic krátce před pátou hodinou ráno.


Cesta proběhla v pohodě a poté, co se všichni účastníci na jedné z budějovických čerpacích stanic . Odjezd v brzkých ranních hodinách směrem do německého národního parku BERCHTESGADEN. Z této pozoruhodné stavby se vám naskytne fascinující výhled na celý národní park . Róza, sto pět let stará dáma, vlastní v Marseille vyhlášenou restauraci „Malá Provence“, kde hostům předkládá velice originální pokrmy inspirované vším, čím si kdy prošla, všemi lidmi, které kdy potkala. Nejbližší termíny: Nyní nejsou žádné volné termíny, pokud máte zájem o tento zájez napište nám. Nabízíme oblíbený zájezd do krásné alpské přírody a velmi zajímavé lokality. Následně to mělo řadu dopadů: sestěhovaly se sem i další špičky NSDAP a posléze i představitelé Třetí říše, dobrovolně byli vystěhováni místní z oblasti několika kilometrů čtverečních.


Nejprve přiedete na velké parkoviště, . Po návratu možnost prohlídky budovy Dokumentace s rozsáhlými podzemními kryty. Příjezd do Berchtesgadenu, návštěva Solných . Odjezd v časných ranních hodinách z Brna do německého národního parku Berchtesgaden. Do útrob Orlího hnízda se člověk dostane luxusním dobovým výtahem z Benátských zrcadel, je zde zakázáno fotit, který je dlouhý 124m.


V restauraci se nachází mramorový krb od Musoliniho.

Nechají se zde zakoupit i publikace v Českém jazyce. Výhledy do okolí jsou impozantní. Tento zájezd nás zavede až do německého národního parku Berchtesgaden, jedné z nejkrásnějších oblastí střední Evropy.


Speciálním autobusem vyjedeme po . Dnes v žádném případě neslouží jako oslava fašismu, ale jako oslava skvělé architektury. Orlí hnízdo , Foto: Eva Chytková, Topzine.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.