Žaludová káva recept

Slovany dávno před příchodem kávy, a to nejen pro svoji lahodnou chuť, ale také pro její protizánětlivé a dietetické účinky. Posiluje žaludek, játra i slezinu a je tak vhodná při zažívacích problémech a oslabení organismu. Můžeme si ji ale dopřát i když nás nic netrápí. Nedávno jsem tu psala o zelené kávě a jejích blahodárných účincích na zdraví i hubnutí.


Kamarádka mi při debatě o tomto článku prozradila, že má dobré zkušenosti nejen s ní, ale také s žaludovou kávou.

Ano, existuje a zdá se, že jde o velmi . Vyzkoušejte recepty na čaj, kávu i víno ze žaludů. Káva ze žaludů je výbornou náhražkou klasické kávy. Na rozdíl od ní neobsahuje dráždivý kofein, posiluje srdce, krevní oběh i trávení.


Jak zpracovat žaludy, aby domácí žaludová káva chutnala co nejlépe. Jak kávu z žaludů nejlépe upražit a připravit. Dnes se s žaludovou moukou nejspíše nesetkáme.


Naproti tomu žaludová káva má své uplatnění dodnes.

Obsahuje vysoký podíl tříslovin, které pomáhají proti průjmům i proti nadměrnému pocení a na pokožku mají protizánětlivý a stahující účinek. Dále má silný dietetický účinek, tedy účinek odpovídající . Odedávna se žaludy pražily, loupaly a mlely na mouku, která se míchala s moukou z obilí, a pekl se z této směsi chléb. Tento zvyk se udržel zhruba do 18.


Ještě za první světové války se žaludová mouka vyráběla. Bezový dortík, borovicový med nebo žaludová káva. Pavel Maurer vybírá originální vánoční recepty ! Vánoční hostinu můžete připravit z originálních receptů - Foto: Stock Exchange. Ochutnali jste někdy žaludové vánoční cukroví?


Existují dva způsoby, jak si žaludovou kávu připravit. Oba mají posilující a zdraví prospěšné účinky. I Zalijeme polévkovou lžíci sekaných žaludů 2ml vroucí vody, minut vyluhujeme v zakryté nádobě, scedíme. Pijeme lx až 2x denně při chudokrevnosti, nočním pomočování a lámavosti . Jeden z podivných kuchařských receptů , který jsem odzkoušel na vlastní zažívací trakt. Káva z pražených žaludů byla známá už v meziválečných dobách a později se vlastnoruční žaludová káva označovaná jako lesodar stala legendou mezi trempy.


Otázkou ovšem je kolik z nich takovou kávu opravdu . Pokud tedy chceme upéct sladké, ale i slané sušenky, musíme do receptu přidat o něco více tekutiny, než je uvedeno v receptu.

Právě v perníku však dobře vynikne její sladce kořeněná chuť. Zcela nahradit pak dokáže pšeničnou mouku v . Drcené pražené žaludy Světlá a tmavá žaludová káva. Pokrájené žaludy pražíme na pánvi za stálého míchání. Mírně opražené dají nálevu chuť podobnou čaji, silněji upražené chutnají jako . Problém s touto moukou je ale. Mimořádně vhodná je žaludová mouka pro pečení sladkých nebo slaných sušenek.


Počítejte však s tím, že do receptu musíte přidat o něco více tekutiny než je obvyklé. Ze žaludové mouky vlastnoručně vyrobené doma můžeme rovnou udělat i slavný Foglarův zálesácký dort ze žaludů z Kroniky Ztracené stopy. Slovo rychlý v nadpisu článku je relativní, znamená jen to, že tento recept je rychlejší než ten Foglarův klasický.


I tak počítejte s tím že vám zabere větší část dne . Pražené mleté žaludy - bývala hodnotnou živinou. Pak je umeleme v mlýnku na kávu. Opražené kousky kořene zalijte horkou vodou a po pár minutách vyndejte. Nápoj má zajímavou chuť, je násladlý, ale s mírnou příchutí hlíny a silně kalný. Rozhodně není můj oblíbený.


O žaludech jsme dlouze psali TADY. Schválně jsme si žaludovou kávu. S tímhle mým počinem jsem okolo sebe vyvolala celkem rozruch. Nikdo necháp al ( kromě mé mámy, která už je zvyklá), proč pobíhám v říjnu po lesích a sbírám žaludy.


Mám problémy s žaludkem a žaludová káva mi byla doporučená jako vhodná alternativa. A taky se zajímám o bezlepkové potraviny a ejhle i mouka tu je. Ahoj, zde je recept na ořechový chlebík. V dobách našich babiček bylo normální, že zrnkovou kávu nahrazovala pražená čekanka nebo pražená zrna ječmene, špaldy či žita.


Slované hovoří o její lahodné chuti, ale zřejmě neměli jazýček tak zmlsaný, protože nám připadala ostrá, hodně zemitá, trpce hořká a dřevitá – prostě žaludová. Seriál Mlsná seznamka vám každou středu přináší tipy na zdravé, chutné a nutričně vhodné potraviny a recepty z nich, které pro vás sestavuje nutriční. Dávno před příchodem kávy a čaje do Evropy byla žaludová káva populární hlavně u slovanských národů, o významu žaludů v lidské potravě ale psali již .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.