Lék na popáleniny

V domácích lékárničkách míváme léky proti kašli, horečkám a bolestem. Charakteristika popálenin. Při dostatečně dlouhé expozici organismu tepelné energii dochází ke vzniku popáleninového traumatu ( popáleniny ), které je charakterizováno postižením kůže či hlubších tkání. Dle hloubky zasažení tkáně se rozlišují tři (některá literatura uvádí čtyři) základní stupně popálenin.


Závažnost popáleninového stavu závisí na intenzitě a době tepelného působení, na velikosti zasaženého tělesného povrchu, věku (děti a senioři) a zdravotním stavu postižené osoby.

Nejčastějšími příčinami jejich vzniku jsou oheň, horké tekutiny, sluneční záření, chemikálie nebo elektrický proud. Léto a sluneční paprsky patří neodmyslitelně k sobě. Popáleniny vznikají působením vysokých teplot na povrch těla. Vyhřívat a opalovat se na sluníčku je sice příjemné, pobyt na slunci ale může skončit i nepříjemnými popáleninami. K létu patří také grilování na zahradě nebo posezení kolem táborového ohně.


I tady hrozí nebezpečí popálenin. Pokud se tak stane, je důležité popáleniny. Kromě místního poškození může dojít k poruchám .

Farmakoterapeutická skupina. Praha – Úraz je vždy lepší přecenit než podcenit, říká Lubomír Brož. Přednosta Kliniky popáleninové medicíny FN Královské Vinohrady hovořil v pořadu Hyde Park Civilizace o tom, jak se zachovat při popálení a vyvarovat se nejčastějších chyb. Vyvracel i některé zaručené metody, které mají při . Když si většina lidí vybaví popáleniny , obvykle si je dávají do spojitostí s ohněm nebo něčím horkým.


Masti na popáleniny zklidňující podráždění a urychlující regeneraci kůže (např. s panthenolem, zinkem apod.), s obsahem jódu k dezinfekci, hydrokoloidní krytí, obvazový materiál a náplasti na popáleniny. Projevuje se pouze zarudnutím. Nedochází k poškození hlubších vrstev kůže. Zranění se hojí bez komplikací, Základní léčebný postup je adekvátní chlazení, léky proti bolesti a dostatečná hydratace pacienta. Neměli bychom ovšem zapomínat na léčivé prostředky při popálení prvního stupně nebo opaření, kdy jde skutečně o čas.


Můžeme tak předejít vzniku puchýřů nebo následných jizev. Lehké popáleniny a opaření může způsobit vařící . Každý, kdo má nechtěné zkušenosti s komplikovaným a vleklým hojením ran, by jistě ocenil účinný lék. K těm patří jednoduchá analgetika (jako například ibuprofen a acetaminofen) a opiáty, jako kupříkladu morfium. Benzodiazepiny lze použít jako doplňkovou léčbu . Je-li vypálení je snadné, může poskytnout ošetření doma.


Musíte si vybrat nástroj , který má univerzální schopnosti.

Jako lék proti popáleninám se tradičně používá heřmánek. Aby se popálenina rychleji hojila, potírejte ji heřmánkovým krémem (k dostání je v obchodech se zdravou výživou), nebo na ni přikládejte obklad namočení do silného heřmánkového odvaru. Mezi další šetrné a hojivé prostředky .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.