Není to nutné, ale pokud si. Do velkého hrnce vložíme na drobné kousky nakrájené čerstvé i sušené švestky. Přidáme kyselinu citronovou a Gelfix Extra, rozmíchaný se lžícemi. Recept si zatím oblíbilo kuchařů.
Výhodou švestek je, že jsou poměrně sladké, takže se švestková marmeláda připravuje s menším množstvím cukru než jiné marmelády. Existují předpisy, kdy se do švestkové marmelády přidávají různé dochucovací příměsi – koření (badyán, hřebíček, skořice , anýz), alkohol (brandy) a podobně.
Výborná marmeláda, kterou můžete smíchat s řeckým jogurtem a máte hned úžasnou. Vypeckované švestky smícháme s cukrem, přidáme citronovou šťávu, badyán nebo skořici a necháme vařit 4-minut. Poté koření odstraníme a horkou marmeládu plníme do sklenic a zavíčkujeme. Zařazení: Ostatní Zavařování a nakládání Zavařování Slovník pojmů.
Podělte se s přáteli o recept . Ze švestek se kromě povidel dá vyrobit i výborná marmeláda. Aby nebyla úplně obyčejná, dá se dochutit různým kořením, v tomto případě hřebíčkem a skořicí. Lžička rumu nakonec není nezbytná, ale dodá marmeládě velmi zajímavou chuť ( ale bez rumu je tento recept také velmi dobrý).
Až ovoce pustí částečně šťávu, přidáme cukr. Vaříme do zhousnutí marmelády. Horkou ji plníme do sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Kápněte trochu džemu na talíř a dejte ho do lednice. Po pár minutách uvidíte konzistenci, kterou bude mít zavařenina po zchladnutí.
Podle potřeby ještě chvilku povařte. Vyjměte skořici a badyán. Za stálého míchání vařte se 4g krupicového cukru dohusta, pak přidejte lžičku kyseliny citronové, doslaďte cca 4g cukru a vsypte zbývající švestky ( rozpůlené, bez pecek, ale se slupkou), ještě chvíli vařte.
NĚCO NAVÍC Pokud máte rádi zavařeniny voňavější, přidejte ke švestkám badyán a kousek skořice. Všechno ovoce smícháme, přidáme cukr, celou skořici a rum. Marmeládu povaříme a vyndáme celou skořici.
Jednoduchý recept na skvělou pochoutku, po které se jen zapráší. Navodí takové pocity, jako když se vám v ústech rozprostře modré švestkové nebe, které pokazí jen tu a tam křupavý obláček s chutí vlašského oříšku. Je to přesně ten, ve kterém rok co rok připravuji švestková povidla se skořicí a rumem.
Ořechy nasekáme na hrubé kousky a na sucho nebo troše másla orestujeme, aby se rozvoněly. Přidáme švestky, cukr, celou skořici a zvolna rozváříme. Když je hmota rozvařená, přidáme v troše vody rozmíchaný želírovací prostředek a dobře vmícháme do marmelády.
Pokud chcete experimentovat, přidejte do povidel pár svitků skořice a několik hvězdiček badyánu.
Nebo skleničky před naplněním vypláchněte rumem. Nejenže se vydezinfikují, ale navíc povidla jemně ovoní. Jablka, hrušky, švestky, ale i dýně se podle Blanky Milfaitové, která objektivně vaří ty nejlepší marmelády na světě, právě teď dají v kuchyni zpracovávat na sladké pochoutky. Přípravu dýňového džemu předvedla o víkendu v Botanické zahradě Praha v Troji, kde až do 25.
Meruňky umyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme skořici a badyán a přivedeme zvolna k varu. Přidáme Gelfix rozmíchaný se lžícemi cukru a dobře minutu provaříme. Pak přidáme cukr a vařime dalších alespoň minut. Vyndáme koření, podle potřeby lehce promixujeme tyčovým . Vyberte si ze stovek receptů na Švestková dobrota se skořicí džem, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Švestková dobrota se skořicí džem.
Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších . Základem výborného domácího džemu jsou švestky, ale můžeme použít jakékoli ovoce, které chceme mít ráno namazané na rohlíku.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.