Televizní seriál České televize a FreeComu. Hlavní roli hraje Etiketa v podání Ladislava Špačka aneb jak se. Etiketa u stolu : Zásady, které si snadno zapamatujete.
Zajímá vás, kde jsme přišli ke svým stolovacím szvykům? Každý číšník z lepší restaurace ovládá .
Také tentokrát nás další pokračování cyklu o společenském chování zavede ke stolu. Na pořadu dne jsou formální i neformální obědy, večeře, obchodní setkání u stolu , slavnostní tabule v luxusních restauracích, ale i večeře na návštěvě u přátel. Se základními pravidly stolování se seznámíme v několika situacích, kterými . Pojem stolování v sobě zahrnuje správnou hygienu, prostírání, přípravu stolu a vhodné chování při jídle. Ke stolu usedáme upravení a čistí, nesuneme židle po zemi.
Muži si sedají až když tak učinily ženy. Ruce nedáváme pod stůl, ale volně spočívají na jeho kraji, kromě loktů, paže nejsou daleko od těla, abychom nevráželi . Pravá dáma se nepozná podle luxusního oblečení, ale podle chování.
Víte, jak si správně počínat na pracovním obědě nebo když si vyjdete s přáteli na večeři či jen tak na skleničku? Asistovaná večeře spojená s praktickým nácvikem stolování pod vedením odborníka na etiketu Ladislava Špačka. Jíst začíná první žena nebo nejváženější osoba u stolu (pokud není ve hře ochutnávač). Před každým napitím ze sklenice si otřeme do ubrousku ústa. Dáváme tím najevo, že společnost je pro nás důležitější než pokrm.
Příbory odebíráme z vnější strany. Používáme-li nůž a vidličku, . Jez kulturně pro nás znamená ve většině případů nesrkat, nemlaskat, nemluvit s plnými ústy. Při stolování se dopouštíme dalších prohřešků. Olizujeme nože, opíráme se lokty o stůl a pokládáme použité příbory vedle talíře.
V naši kultuře je to nezdvořilé a nepřípustné. Připomeňme si některá základní . Je samozřejmostí, že společnost u stolu se věnuje sama sobě. Projevem nezdvořilosti je, baví-li se někdo s kolemjdoucími známými, nebo dává přednost pozorování ostatních hostů apod.
Aby vaše nejistota při pohledu na slavnostně prostřený stůl s mnoha roztodivnými příbory, skleničkami, talířky nebyla delší, než je nezbytně nutné, připravili jsme pro vás pár tipů, jak se naučit správné etiketě stolování. Nepatříte-li mezi lidi, kteří se v takovém prostředí pohybují dnes a .
Zdroj: Etiketa stolování. Asistovaná zážitková večeře s 6tichodovým meny spojená s praktickým nácvikem stolování pod vedením odborníka na etiketu pana Ladislava Špačka. Vtáhněte druhého do vašeho online kontextu. Prosímtě promiň, musím to vyřídit, nemůžu se kvůli tomu soustředit, zabere to minutku. Ze všech oblastí etikety je stolování nejobtížnější, jednak proto, že vyžaduje určité návyky, které se vytvářejí léta, tak aby se staly samozřejmostí a nemuseli jsme o nich přemýšlet, jednak proto, že zdevadesáti procent stolujeme doma, tedy tam, kde se tradují rodinné zvyky, které jsme zdědili po svých . Dopřejte si zážitek z krásné čtyřchodové večeře v jedné z nejlepších restaurací ve městě.
Takže i tady platí zásada, chovejte se u stolu tak, jak chcete, aby se to Vaše dítě naučilo. Tím, že vás bude sledovat, učí se zásadám stolování – nemluvit s plnou pusou, neodbíhat od stolu , poděkovat, poprosit atd. Stolování bychom měli řešit už v okamžiku, kdy dítěti začínáme podávat příkrmy a hlavně v . Eva Filipová je známá jako autorka kuchařek a jako porotkyně v televizní soutěži Na nože. U stolu se každý rychle odkope.
Méně známá už je jako propagátorka etikety a pravidel společenského chování. Její knížka „Moderní etiketa boduje“ se objevila na pultech knihkupectví vloni v listopadu a .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.