Účinky kofeinu

Někteří výzkumníci tvrdí, že kofein může působit škodlivě i na osoby, které žádné nežádoucí účinky nepozorují. V některých regionech tradiční konzumace čaje (např. v Číně) také skutečně připravují čaj metodou druhého záparu a první zápar považují . Triatlonisté a atleti jej používají k zlepšení výkonu. Jaké jsou tedy účinky kofeinu a jaký je jeho vliv na zdraví člověka. Kofein se dobře vstřebává v žaludku a tenkém střevě, .

Mléko tlumí účinky kofeinu. Tvrzení, že přidáním mléka do kávy se potlačí účinky kofeinu , patří k nejčastějším mýtům. Tlumí však jeho působení na sliznici žaludku a zpomaluje vstřebávání kofeinu. U lidí s citlivějším trávením se doporučuje pít kávu s přidáním mléka. Vědce zajímalo, jaké bude mít účinky extrémní dávka kofeinu.


K tomuto účelu byla vybrána skupinka narkomanů. Těm bylo nitrožilně podáno 3mg kofeinu ( pro srovnání jedna plechovka energetického nápoje Redbul o objemu 2ml, obsahuje 80mg kofeinu ). Narkomani měli následně popsat své .

Názory vědců na účinky kofeinu jsou rozdílné a dělí se zhruba na dva tábory. Jeden považuje kofein za drogu, na kterou lze lehce získat návyk a poukazuje také na jistá rizika spojená s jeho používáním. Varují, že kofein zvyšuje krevní tlak a tím zvyšuje i riziko pro vznik srdečních chorob.


Druhý tábor oponuje, že je kofein . Dalším problémem podle Carpentera je potřeba potravinových doplňků nebo i léků k potlačení účinků kofeinu. Lidé se celý den povzbuzují kávou a večer se potřebují zklidnit, aby mohli usnout. Na řadu tak přicházejí buď pilulky na spaní, nebo pivo.


Alkohol ale narušuje spánek a ráno se člověk probudí . Hladina kofeinu obsaženého v krvi, jenž se dostane do mozku, určuje efekt, který bude na tělo mít. Obvykle je CNS maximálně stimulován v . Ve velkých dávkách vede k pocitu podráždění, neklidu, nespavosti, ztrátě energie , popřípadě i křečím. Může také ovlivňovat účinek některých léků například proti epilepsii. Nápoje obsahující kofein dráždí žaludek.


To mají na svědomí především různé další přídavné látky, kterými jsou tyto nápoje . Najdeme ho nejen v kávě, ale bývá i součástí volně prodejných léků, dále se nachází v čaji, čokoládě, energetických nápojích a jiných produktech. Byla provedená řada studií na účinky kofeinu. Většina z nich došla k závěru, že kofein výrazně ovlivňuje výkonnost.

Do jaké míry může kofein doopravdy podpořit náš výkon? V souvislosti s kofeinem si každý z nás určitě vybaví kávu, která nás dokáže nastartovat do pracovního dne i pomáhá vydržet studentům neusínat při učení. Jaké jsou účinky kofeinu , v čem se nachází a kdy může být škodlivý, se dozvíte v následujícím textu. Dlouhodobé užívání kofeinu. Co si vlastně lze představit pod pojmem kofein ? Jaké má účinky a vliv na naše tělo?


První slovo, které nás napadne je káva. Lidé nejsou dostatečně seznámeni s dlouhodobými účinky kofeinu. Naopak, firmy v masivních reklamách kofeinové nápoje doporučují. Kofein patří mezi alkaloidy rostlinného původu, stejně jako strychnin, kokain, nikotin.


Je obsažen v kávě, čaji (theofylin), kakau (theobromin) a čokoládě. Když se řekne kofein , možná si vybavíte kávu a kofein v ní. Víte, co kofein vlastně je, z čeho se získává, jaké má účinky na zdraví a že podporuje metabolismus tuků a hubnutí?


Alkaloid kofein chemicky patří do skupiny purinových derivátů xanthinu, kam kromě něj patří ještě látka theobromin (rostlina Theobroma cacao) nebo také látka theofyllin, která se vyskytuje pouze v lécích a . Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě. Zistite aká dávka kofeínu je pre vás privysoká a či nie je potrebné obmedziť jeho príjem. Ak sa spoliehate na kofeín , že vás ráno preberie a postaví na nohy, nie ste sami. V tomto článku jsou diskutovány krátkodobé fyziologické účinky této látky.


Kofeín stimuluje centrálnu nervovú sústavu, . Rovněž bude sledováno, do . Káva - pro někoho životabudič, bez kterého si neumí představit začátek dne. Pro většinu lidí považována za neškodný nápoj, dokonce prospěšný jejich zdraví, ale proč mozek vynakládá tak velkou námahu na odstranění účinků kofeinu ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.