Výroba kvásku

Do velké sklenice (nejlépe litr) nasypeme cca 1ml žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Na sklenici dáme potravinářskou fólii, upevníme gumičkou a postavíme na teplé místo (cca °C, rozhodně ne více než °C), kde zůstane . Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku. Začátek receptu je trochu. Výroba chlebového kvásku vyžaduje trpělivost.


Po dnech čekání už stačí jen.

Ako z takého kvásku urobíte chlebík (6gramový)? Na obed vyberiete kvások z chladničky a necháte ho asi hodinu na stole zohriať. Potom ho prikŕmite 6PL ražnej múky a asi 140ml teplej vody. Nechajte vykysnúť do večera (cca do ôsmej :). Chcete si upéct domácí křupavý chleba?


Můžete buď s droždí nebo z kvásku. Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho. Bude se vám lépe pamatovat, kdy jste si .

Mať doma kvalitný kvások je základom pre dobrý výsledok kváskového pečenia. Kvalitný kvások by mal byť dostatočne silný a najmä stabilný. Ak nemáte doma kvalitný kvások, môže sa ľahko stať, že vám pri pečení nevyjde taký dobrý, pekný a nadýchaný chlebík, ako by ste chceli. Jednoduché vedení kvásku (za ručičku).


Kvásek à la Maškrtnica je oproti tomu úplný miláček. Celou dobu se vlastně staráte jen o jednu lžíci kvásku , kterou v případě potřeby namnožíte. Kvásek se krmí pouze jednou před pečením a interval pro nakrmení můžete libovolně odkládat až o týden. Pokud však nemáte chuť se do kvásku dny po sobě dívat, chcete ho nechat jen sám sobě, lze použít jednoznačně raději variantu s rumem, tedy variantu č. Musím říci, že cibule je v kvasu cítit, kvasí nejpomaleji, jakoby ho cibule brzdila :-), ale….


Kváskový chlieb si kedysi ľudia pripravovali bežne, keď nebol chlieb dostupný v každom obchode, tak ako je tomu dnes. Skúste si vyrobiť domáci kvások z . Ti, kdo pečou často a rádi, mají spoustu zkušeností, dál číst nemusí. Pořád se ale ještě setkávám s dotazy typu. Pokud začnu od konce – žitnému kvásku by se mělo.


Tradičná výroba chleba a pečiva si žiada kvások a dlhú fermentáciu cesta, ktorá umožní rozložiť lepok a antinutrienty. Táto príprava zaberie o niečo viac času ako kúpiť hotový výrobok, ale výsledok stojí za to. Ak je chlieb a pečivo neodmysliteľná súčasť vášho jedálnička a neviete sa ich . S jeho pomocí s ním upečete nejen dobré domácí pečivo, ale uvaříte omáčku nebo makový knedlík.

Chystáte sa upiecť chleba či iné kysnuté cesto a radi by ste vyskúšali svoj vlastný kvások? V tomto videonávode sa dozviete ako si taký kvások zarobiť. Při přípravě kvásku probíhají přirozené procesy, které připomínají klíčení obilných zrn.


Tohoto kvašení, neboli fermentace, se účastní kvasinky a bakterie, které jsou přirozenou součástí mouky, vody a vzduchu. Domácí výroba kvásku dobře poslouží i našemu zdraví, neboť kváskový chléb je lépe stravitelný, . Minule jsme si ukázali tradiční způsob pečení chleba (chleba z žitného kvásku) za pomoci živého kvásku. Dnes si povíme jak výroba kvásku. Kvások bol odjakživa taký domáci poklad. Stačilo k nemu pridať múku, vodu, trochu soli a rasce a mohol sa upiecť chlieb, základ dennej obživy.


Keď sa dievča vydalo a odišlo z domu, kvások jej mama pribalila ako súčasť výbavy. Dnes, v čase hotových výrobkov a polotovarov si málokto naň . Pečení kváskového chleba patří k tradičním dovednostem, při kterých se v minulosti využívaly výhradně domácí suroviny od začátku až po konečný výsledek. Základem chleba je žitný kvásek.


Dalším ze způsobů, jak se napomáhalo kynutí chleba, bylo kvašení otrub nebo celozrnné mouky, spařené horkou vodou. Na přípravu kvásku se používaly jiné postupy a přísady podle místa a kraje. Někde se kvasilo i pomocí burčáku nebo moštu z vína či pivní pěny. U bílé mouky byla svrchní vrstva zrna odstraněna, takže pro výrobu kvásku není vhodná. I dnes vyžaduje příprava kvásku dost . Hrubost mouky je v zásadě lhostejná, protože prokvasí každý typ mouky, ale já nejraději pracuji s hladkou moukou, protože kvásek z ní je jemnější, méně hrudkovitý.


Ověřila jsem si, že výroba vlastního kvásku je . Podle receptu bych měla použít 350g aktivního kvásku , což předpokládám bude většina. Jak ho mám ale potom dokrmit? A krmit takto i další dny, abych mohla třeba za týden péct znovu?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.