Ze žaludové mouky vlastnoručně vyrobené doma můžeme rovnou udělat i slavný Foglarův zálesácký dort ze žaludů z Kroniky Ztracené stopy. Slovo rychlý v nadpisu článku je relativní,. Jestli si přejete, můžete sůl vynechat, ale hotové výrobky budou třeskutě neslané.
Po slití poslední, slané vody, jsou . Hotový výrobek , který ji obsahuje, bude vždy o něco tmavší, s tím je třeba počítat. Můžeme ji přidávat do těsta na klasický chléb, housky, koláče a další pečivo.
Těsto kvasí několik dní a tak má mouka šanci se dokonale spojit s ostatními ingrediencemi. Výrobce doporučuje míchání v poměru 1: tedy jeden díl žaludové mouky a dva díly mouky obvyklé v daném receptu. Budete-li ale péct kynuté pečivo, dejte větší podíl kvasnic nebo snižte podíl žaludové mouky na 1: což je asi tak poměr, který příjemně pečivo ochutí i zabarví, ale nepříliš ovlivní schopnost těsta kynout. Minulý víkend jsme spolu se Sepštákem a Vymrcňákem sbírali žaludy, ze kterých chci udělat mouku.
Zkouším to už teď, mám jednu zimu na to vypilovat některé postupy, abych je příští rok uměl a nezvoral to. Už teď vím, že je třeba najít velké, čerstvé a měkké. Avšak i tehdy, kdy bylo obilí dostatek, se ochucovalo žaludovou moukou.
Tento zvyk dochucovat moukou umletou ze žaludů trval na vesnicích zhruba do 18. Můžete si ji koupit v obchodě, například od výrobce EPAM.
Jak to vaří Florentýna: Milé děti, pohodlně se usaďte, povím vám pohádku o tom, jak se žaludová mouka vloudila do mé kuchyně, proměnila se na sušenky. BIO 2g Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravim a kdy se používaly jako výživná potravina, která našim předkům. Tam najdete i lehce neaktuální seznam prodejen, kde se dají výrobky sehnat. O neaktuálnosti soudím jen proto, že obcho ve kterém jsem nakupovala já, . Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu, ale můžete s ní experimentovat i jinde.
Složení: 1 BIO žaludová mouka z kontrolovaného ekologického volného sběru. Připojíme-li navíc skutečnost, že tu provozujeme jakousi „alternativní ekofarmu“, přímo se nabízí možnost obnovit tradici výroby žaludové mouky. Nejprve jsme si udělali rešerši z všemožných zdrojů (net, knihy, prarodiče), jak se taková mouka vyrábí a narazili jsme na mnoho různých postupů. I poté se z žaludové mouky dlouho pekl chléb. Později se ale duby ukázaly „ nevýhodné“.
Lidé si postupně uvědomili, že při neustálém stěhování je praktičtější vysít obilí. Dub přeci jen potřebuje čas, který ne vždy naši předci měli. K žaludům se tedy stále více uchylovali jen v době nouze, když hrozil hlad . Pod stromy byly celé závěje krásných lesklých žaludů a nám bylo až líto, že jich nelze upotřebit jinak než jako krmiva pro lesní zvěř nebo na výrobu různých. Přiznávám, že zde nastalo největší úskalí celého receptu, protože žaludová mouka prostě s mlékem na pánvi s olejem nedržela, ať jsem zkoušel . Kaštanů a žaludů je teď všude spousta. Vynikající zdravé placičky na několik způsobů.
Domácí výroba rýžové mouky. Bezlepková dieta nemusí být žádný problém.
Světová i česká populace tloustne, jednou z významných příčin je konzumace nadměrného množství bílé pšeničné mouky a výrobků z ní. Vymílaná bílá pšeničná mouka je. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík.
Po tisíciletí se napříč kontinenty žaludy konzumovaly – syrové, opékané, vařené, používané k výrobě oleje, polévky, kaše, mouky a kávoviny. Jestliže je ale necháte důkladně vyschnout, můžete takto získanou surovinu jemně pomlet a získáte žaludovou mouku. Výrobce uvádí, že za šálek stačí 5–lžička, počítali jsme tedy na šálek g. Cena: 2g za 9Kč (2šálků), cena šálku asi Kč. Hodnocení:Staří Slované hovoří o její lahodné chuti, ale zřejmě neměli . Banánová (plantejnová) bezlepková mouka.
Velmi dobře snášena alergiky. Bohatá na draslík a minerální.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.