Kyselá káva z kávovaru

Koneckonců nebyla první, od koho jsem slyšela, že si koupil drahou kávu z místní pražírny a že si pamatuje jen to, jak byla kyselá. A proto je dnešní téma kyselost kávy. Kyselost můžeme popsat jako pocit suchosti, ostrosti nebo jiskřivosti, který se rozprostře pod jazykem a na zadní straně horního patra.


Dobrý den, mám doma kávovar De´Longhi Espresso ECAM 21. W a vaří mi kyselou kávu. Už jsem zkusila asi druhů káv a pořád je káva kyselá.

Pořídila jsem si automatický kávovar DéLonghi ECAM 25. Dochází k tomu, když je teplota kávovaru příliš vysoká, káva příliš jemně namletá nebo příliš dlouhá doba extrakce. Doba extrakce se pohybuje okolo vteřin v. Při extrakci, která například ve frenchpressu trvá minuty, se z namleté kávy uvolňují ty nejlepší látky a vůně.


Taková překapávaná káva je . Jak jsem uvedl už na začátku. Kávovary jsou totiž nastaveny na nějakou teplotu, a pokud nebudete chtít zasahovat do složitého nastavení kávovaru , tak moc šancí měnit teplotu vody . O kyselosti nebo hořkosti rozhoduje hlavně stupeň pražení. Viděli jsme i reklamu jedné nejmenované značky kávovarů , která hlásá: „Věděli jste, že jediný správný tlak pro espresso je barů?

Do kávovaru dávám přefiltrovanou vodu - to kvůli vodnímu kameni. Zkoušel jsem různé kávy a nakonec jsem zjistil, že káva z kávovaru má nepříjemě kyselou pachuť. Prozkoumáním jsem zjistil, že káva s tím nemá nic společného, ale kyselost se vytváří již v nádobě s vodou.


Nádoba je z kovové slitiny (asi hliník a něco). Je to část kávovaru , kde se káva upěchuje (spresuje - odtud název espresso,i tlak upěchování kávy je velmi důležitý) a skrz ní se nechá pod tlakem protéct horká voda. Zde je opět jednoduchý test, pokud necháte kávovar produkovat páru pro napěnění mléka nesmí Vám z trysky spolu s parou kapat voda, kávovar by měl . Ať už spadáte do jakékoliv skupiny, spojuje vás jeden z nejblbějších a nejrozšířenějších mýtů vůbec, který spočívá v tvrzení, že káva = espresso.


Efekt na espresso: nepříjemná kyselá chuť. Tvrdost měřená La Marzocco testovací sadou je vyjádřena v ppm (částice na jeden milion), kde jeden díl z milionu je definován jako jeden mg uhličitanu . Ne úplně najemno, jinak čas výtoku z kávovaru bude delší než vteřin, káva se přepaluje a ztrácí na chuti, převažuje hořkost a negativní kyselost. Nejčastější dotazy kavárenských zákazníků a domácích spotřebitelů kávy. Správnou hrubost mletí poznáte jen praxí – připravte espresso dle zása které znáte z prvního dílu seriálu, zkontrolujte je vizuálně i chuťově, a když nevyhovuje, vylejte ho. Otřete okraje páky, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně utáhněte.


V Poradně pro spotřebitele nás Václav Beneš z časopisu dTEST seznámil s výsledky testů kávovarů. V tuto chvíli už je u nás ve studiu Václav Beneš z časopisu dTest. Je možné že jsme museli odvapnovat po měsíci, Máme filtr a vaříme asi kávy za den. Moka konvička je oblíbenou alternativou ke kávovaru na espresso.


Káva z moka konvičky je obecně velmi silná, její chuť intenzivní.

Káva značky La Borsa caffé se skvěle hodí do automatických kávovarů typu DeLonghi, Jura, Saeco a dalších. Káva není výrazně mastná, je přirozeně krémová a není kyselá. Všechny druhy obsahují kávy Arabika a Robusta. Modrá” Často zákazníci používají svoje vlastní názvy podle bar. Je kvalita úměrná ceně, nebo se i mezi těmi levnějšími najde kvalitní káva ? Kvalitní káva to ale určitě není, vysvětlil nám Zdeněk Smečka z Kávového klubu.


Podívejte se, jak jsme testovali. Test kávy podle Zdeňka Smrčky z kavárny Pražírna: Tradiční směs – Standard. Proto milovníci kávy a výrobce kávovarů La Marzocco, ve spojení s odborníky, stanovili hodnoty kvalitní vody zajišťující perfektní espresso, i zvýšení životnosti.


Pro zpřesnění testu byste měli zadat hodnoty TDS, které obdržíte z měření digitálním TDS metrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.