Kynuté knedlíky s borůvkami

Nikdo z nás v redakci si nedokáže prázdniny bez borůvkových knedlíků představit! Z vlažného mléka, cukru a kvasnic si připravíme kvásek a nechame vzejít na teplém místě. V míse smícháme prosátou mouku, sůl, vejce, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé těsto. Přikryjeme ho a necháme na teplém místě kynout cca - minut (podle teploty v místnosti), že je vykynuté poznáte tak, že je kypré, . Při přípravě tohoto receptu knedlíky borůvkami neplníme, ušetříme tím hodně času.


Pochutnáme si na borůvkové omáčce.

Recept na teplé sladké jídlo. Hmotu zpracujeme v hladké těsto, které lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Z placky vykrajujeme čtverce 4xcm. Do jejich středu klademe pocukrované borůvky a těsto zpracujeme v . Postup přípravy receptu. Smíchejte kvasnice s cukrem.


Přidejte polovinu mléka a hrst mouky. Lehce promíchejte a dejte kynout.

Do mísy s moukou smíchanou s dvěma špetkami soli vylijete nakynuté kvasnice a žloutky rozmíchané s trochou mléka. Míchejte a postupně dolévejte mléko a nakonec máslo. Popraším ho moukou a nechám na teplém místě asi hodinu kynout.


Vykynuté těsto vyklopím na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhnětu z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajuju jednotlivé dílky, každý roztlačím v dlani a zabalím do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Připravené knedlíky přikryju utěrkou a . Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku.


Přilijeme vlažným mlékem (asi ½ dávky ) a zasypeme lžící mouky. Necháme na teplém místě vykynout. Do mouky přidáme vejce, trošku soli, nakynutý kvásek a vypracujeme těsto, které opět necháme kynout na teplém místě asi jednu hodinu.


Po vykynutí těsto rozválíme na . Ovocné kynuté knedlíky , recepty. S jahodami, borůvkami nebo švestkové? Kynuté knedlíky s ovocem, ozdoba československé kuchyně.


Proč se kuchařky brání přípravě ovocných kynutých knedlíků ? Jak postupovat, aby se kynutý knedlík nesrazil? Tipy na posýpky a polevy ovocných knedlíků. Pak z těsta na pomoučeném válu utvoříme váleček, nakrájíme ho na díly velké asi jako střední jablko, každý rozválíme a poklademe hromádkou borůvek smíchaných s bílou čokoládou.

Těsto opatrně kolem náplně zabalíme, knedlíky v dlaních zakulatíme a necháme znovu pod utěrkou vykynout. Ve velkém hrnci přivedeme . Když je kypré, lesklé a pružné, můžeme začít vytvářet knedlíky. Těsto rozdělíme na stejně velké dílky a rozválíme na pomoučněném vále na kulaté placičky.


Na střed každé dáme lžíci borůvek a asi půl lžičky cukru, knedlík dobře zabalíme a necháme kynout. Borůvky, cukr a trochu mléka, prázdninová specialita, která dokáže vyloudit úsměv na tváři. Je skvělý jen tak samotný a nebo s ovocnými knedlíky. Zatímco k jahodám a meruňkám se hodí tvarohové těsto, k borůvkám prostě pasuje nadýchané kynuté.


Rozdrobené droždí zalijte v misce trochou vlažného mléka. Zbylou mouku smíchejte se solí, zbylým mlékem, lžičkou rozpuštěného másla, žloutkem a kváskem do tuhého těsta a nechte ho zdvojnásobit objem. Pak těsto rozdělte na stejné díly a zabalte do nich borůvky. Kynuté borůvkové knedlíky jsou v posledních letech hitem denní nabídky restaurací na horských chatách, nejvíc na krkonošských boudách.


Borůvkové knedlíky nemusí být jen v podobě klasických kynutých „blbounů“. Ostatně, máme-li k dispozici jen mražené borůvky , kynuté těsto by se pro přípravu knedlíků z nich ani nehodilo. Mražené borůvky mají oproti čerstvým jednu velkou výhodu – protože je před použitím nerozmrazujeme, dobře se s . Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů.


Willa kynuté těsto na knedlíky č. Knedlíky necháme ještě asi minut kynout a pak vaříme v páře asi minut,pak propícháme. Vyfotila jsem i detail,aby bylo vidět,že .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.