Kardamom koření

Oba rody jsou původem z Indie (největší producent až do konce 20. století), Pákistánu, Bangladéše, Bhútánu, Indonésie a Nepálu. Jsou rozeznatelné podle svých malých semenných lusků, trojúhelníkových . Lidový název: egypský pepř, mouřeninský pepř. Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům.


U nás je jako samostatné koření méně známý. Největší oblibu měl a dosud má v zemích Orientu, kde je velmi používaným kořením a přidávají ho zde i do čaje a .

Dec V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Chcete si její chuť také zvýraznit?


Skladujte v suchu a chladu. Jeho zelené lusky jsou plody volně žijících rostlin v deštném pralese. Používají se buď celé, nebo drcené. Kardamomu se také přezdívá královna koření.


Aromatický prášek z kardamomu je neodmyslitelnou součástí arabských káv.

Plody jsou tobolky ukrývající aromatická semena. Jako příklad uveďme poctivé klasické karí. Pojďme se tedy alespoň o kar- damomu něco dozvědět. Elettaria cardamomum je česky kardamovník obecný.


Díky vědě dnes lze vypěstovat ledacos, ale. Chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově. Zelený kardamom jsou plody a zrna jsou semena téže rostliny. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Vlastním kořením jsou tmavá semena, která jsou uložena ve vejčitých tobolkách.


Mají zelenou nebo bílou barvu. Hnědý kardamom není pravý a nelze ho s pravým ani srovnávat. Harmonizuje všechny dóši. V kombinaci s mlékem nebo sladkostmi . Hledáte kardamon koreni ? U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost nebo třeba porovnat ceny a ušetřit. Pochází z jižní Indie a Srí Lanky.


Nejvíce se ho vyváží z Guatamely. Chuť má aromatickou, jemně pálivou, pikantní a připomíná eukalypt. V Egyptě se přidává do kávy a na středním Východě do čaje.

Kořeníme jím mastné pokrmy, pečivo, svařené víno . Feb Ve skutečnosti se jedná o sušené a rozemleté nezralé plody rostliny z čeledi zázvorovitých, jejíž lusky obsahují velice aromatická semínka. Užívá se i jako lék nebo jako aromatická složka při . Využijete jej pro přípravu moučníků, cukroví, do nápojů i zeleninových jídel. Své využití najde také v kompotech nebo rýží.


Velmi vyhledávaný v severských zemích, kde se používá snad do všeho ( včetně celozrnných chlebů nebo třeba vánočky). Ostatně to vyplývá také z historie, protože tobolky voňavého kardamomu z Istanbulu do Skandinávie přivezli již . Feb Vůní a chutí se kardamom lehce podobá citronu a čerstvému zázvoru. Proto do uvařeného jídla (např. rýže) místo něj vmíchejte trochu citronové šťávy a nastrouhaného zázvoru. Zvýrazňuje chuť jak sladkého, tak slaného jídla. Nepostradatelný v indické kuchyni.


Cena za měrnou jednotku (1g): 18Kč. Tato série se vyznačuje mimořádnou kvalitou jednotlivých koření a velmi příznivou cenou v poměru k . Do pečiva, asijské kuchyně. Používají se pouze semena z rozloupnuté tobolky – celá i podrcená, ta mají výraznější chuť.


Do kávy se dává špetka rozdrcených semen. Toto prastaré koření , nejdříve užívané ve starém Egyptě, bylo dobře známé i Řekům a Římanům. Dodnes se v arabském světě tvrdošíjně udržuje pověst o kardamomu jako o prostředku zvyšujícím mužskou žádostivost.


V afrických a indických tropech domorodci kardamomová semena přidávají do žvýkacího smotku z listů . Bývá důležitou součástí směsi koření jako je například kari, garam masala. Používá se do perníků, pečiva, vánoček, mazanců, dortů, ale i do mletých mas, paštik, polévek, bramborových jídel, omáček, špetku i do kávy nebo čaje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.