Máte doma jablek , že už nevíte co s nimi? Přejedla se vám jak ta čerstvá, tak zpracovaná ve všechny ty štrúdly a žemlovky? Pak pro vás máme pár nápadů, jak můžete ještě jinak jablka využít.
Většina z nich pochází od našich prababiček, které si věděly rady v každé situaci. Jablíčka oloupeme (slupky nevyhazujeme), překrájíme na osminky a odstraníme jádřince (nevyhazujeme).
Máme-li nástroj, kterým odstraníme jadřinec a zároveň nakrájíme jablko na dílky, můžeme použít. S jablky se setkáváme v úžasné pestrosti barev, chutí i konzistencí. Dobře se skladují a pro řadu lidí jsou dnes jednoznačně ovocem číslo jedna.
Toto běžné ovoce nevyniká ovšem jenom lahodnou chutí, ale i dlouhou řadou léčebných účinků. Jablka využíváme především v kuchyni při vaření, smažení i . Jablka jsou velmi často součástí našeho jídelníčku. Můžeme z nich vykouzlit džemy, mošty či je použít při pečení.
Poradíme vám, jak se dají nejlépe využít a zpracovat.
Dobrý tažený štrůdl připravíte jednoduše, chce to ale trochu trpělivosti. Na těsto budete potřebovat 280g . Jestli existuje zázračný lék, který skvěle chutná, tak jsou to jablka. Prozradíme vám, jak se dají zužitkovat jablka v kuchyni.
Jedno ovoce, mnoho tváří. Jakkoli jsou jablka dobrá syrová a samotná, hledají lidé stále nové a netradiční způsoby, jak je využít. Co všechno se tedy dá s jablky dělat? Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a plody nakrájejte na dílky. Ty naskládejte do sklenic, zasypte dvěma lžícemi cukru, zalijte vodou, uzavřete a minut sterilizujte.
Jablečný kompot zkuste naservírovat třeba k pečenému masu, využít ho můžete ale i při přípravě mléčných ovesných kaší a uvítají ho i . Máte velkou zahradu plnou jabloní a každý rok trnete, co s celou úrodou budete dělat? Připravili jsme pro vás zajímavých tipů, jak zpracovat jablka. Využijte jejich potenciál a vyrobte si zajímavé dekorace, chutné koláče nebo vyzkoušejte některé zajímavé recepty na jablkové chutney či lahodný teplý mošt . Slupky od jablek určitě nevyhazujte, i ty se dají využít.
Jablečné slupky tak můžete usušit a pak dále používat, buď se dají jíst samotné, nebo jako přísada do zdravých ovesných vloček, müsli, tyčinek či jako přísada do čajů. Nasbíraná jablka po omytí, oloupání a vykrájení nastrouháme na.
Sterilujeme minut při 80°C. Tato jablka můžeme použít. Některé moštárny je před lisováním opláchnou, jiné by mohly špinavá jablka odmítnout zpracovat. K vytvoření jednoho litru moštu budete potřebovat přibližně - 2kg jablek. Kromě ovoce si s sebou přivezte i nádoby na.
Chcete jablečný mošt využít k další výrobě? Pro spadaná jablka není na zahradě kam šlápnout? Ukliďte zahradu a přitom si na jablkách skvěle pochutnejte! To už zdaleka neznamená jen štrúdl.
Samozřejmě jeho chuť nesmíme z kuchyně vyhánět, občas ale neuškodí přivést do gastronomie trochu novoty. Bez ohľadu na to, či si dopestujeme vlastné jablká vo svojej záhrade, sade alebo ich kupujeme v obchode, sme už všetci zažili, že tieto sladučké plody nám tak trochu stratili „zo života“. Napríkla ak dlhšie stoja v nie príliš vlhkom priestore, vysušia sa. Pri prenášaní sa zas zvyknú obiť a krátko na to začnú . Válí se vám pod jabloní za domem spadaná jablka a je vám líto je nevyužít? Z jablek při zrání vychází plyn etylen, který přirozeně podporuje zrání.
Zvýšené množství etylenu z jediného nahnilého jablka v sáčku tedy podstatně urychlí stárnutí všech okolních jablek. Já dělám dětskou přesnídávku;5kg jablek ,5l vody,30dgcukru-vše dusit do měkka a nechat vychladnout. Potom prášek vanilkového pudinku a štávu z 1citronu,to vše rozmixovat ponorným mixerem na kaši.
Dát do skleniček a 10min sterilizovat. Jako svačina je vynikající. Prvá vec, ktorá vám napadne je, že jablko sa predsa je. Je zdravou desiatou, dá sa využiť pri varení obedov či večerí, je jednoducho univerzálnym pokrmom.
A to vôbec nie je všetko! Dá sa totiž použiť tak, akoby ste to ani nepovedali. Napríklad na mastné vlasy alebo dokonca ako účinný liek na bolesť hlavy . Nejdříve sklízíme dolní větvě a postupujeme k vrchním.
Jablka bez stopek, spadané a mírně poškozené dáváme nekopromisně stranou, začala by brzy uhnívat. Je vám líto vyhazovat spadaná a natlučená jablka ? Upéct z nich štrůdl je jedna možnost, ale nabízejí se i další způsoby, jak je využít. Jak to nejlepší z jablek , byť trochu poškozených, zužitkovat? Pokud už jsou na spadaných jablkách velké hnědé skvrny, pak je to známka, že v nich .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.