Jak použít kvasnou zátku

Kvasná zátka je z poloviny naplněna vodou nebo jiným sanitačním roztokem. Zároveň se víko může používat při kvašení. Na víku je kvasná zátka. Dále budete potřebovat kvasnou zátku.


Kvasná rourka bez špuntu stojí asi 30kč, můžete použít i kvasný klobouček Vínka. Kvasnou rourku zasaďte do korkové zátky která pasuje do vašeho demižonu.

Dírku v ní budete asi muset vyvrtat. Velký pozor při cpaní trubičky do zátky ! Záruční doba: měsíců. Popis produktu: Ilustrační foto ukazuje příklad použití kvasné zátky. Co myslíte, šlo by tyhle vršky použít jako kvasnou zátku ? Má to standart PET závit, používá se to na dětských limonádách. Snese to docela velký tlak, než to profoukne z lahve ven, i zpětně to pěkně těsní.


Jen nevím, jak to dlouho vydrží. Siřičitany jsou pro organismus ve velkých dávkách jedovaté, takže vždy dbáme bezpečnostních pokynů uvedených na baleních a dodržujeme použití předepsaného množství.

Jelikož by při kvašení k vínu neměl mít přístup žádný vzduch, budeme potřebovat kvasnou zátku. Pořád mi to ale nedalo a hledal jsem, jestli neexistuje něco ještě lepšího. Britská firma Sterilock dělá miniaturní kvasné zátky , které nemají klasické bublátko s vodou.


Funguje to podobně jako jednocestný ventil v balení od kávy. Kvasné zátky samostatně k mání jsou, ale většinou s těsněním na demižon nebo větší nádobu. Dobrý den, dosud jsem žil v představě, že ve kvasné zátce je díra do které umístím kvasnou trubičku (skleněnou, naplněnou vodou, co bublá), ale co jsem se díval, asi si to myslím špatně. Chápu správně, že buď použiju skleněné bubladlo a obyčejnou zátku nebo kvasnou zátku = stejný efekt? Praktické řešení tedy ukládá použít vodu, cukr a kvasinky v prostředí s regulovaným přetlakem.


Použití má pro začátečníka výhody - třeba vidíš, jak to bublá (=kvasí, uniká CO to je hezký pohled) nebo poznáš, jestli to ještě kvasí - u některých zátek jsou dvě . Je vhodná do gumovej zátky s otvorom . Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Pokud máte kvasnou zátku , tak hlavní kvašení je pryč, pokud je interval mezi bublinami přes vteřin. Nakonec jsem do toho na hodin hodil vinarskou bilkovinu, co se pouziva na cisteni vina. Nejpříjemnější způsob je zakoupit jednu láhev burčáku, na litrů budoucího vína použít asi půl litru a případný zbytek vypít.


Nejlepší ochranou je kvasná zátka , ale stačí nádobu naplnit skoro k hrdlu a převázat celofánem a papírem nebo hrdlo uzavřít sáčkem naplněným. V řádu desítek korun se pohybuje cena za kvasnou zátku nebo kvasný klobouček , korkové špunty a gumové hadičky na stáčení. Při přeplnění unikající oxid uhličitý vypění i se šťávou přes kvasnou zátku.


Když tlak plynu uvnitř kvasné.

Pro přípravu medoviny je obdobný postup, používají se ale hluboko prokvášející kvasinky. Zátka se používá při kvašení medoviny tak, aby z nádoby mohli unikat kvasné plyny. Vyrobena je z potravinářského plastu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.