Domácí sirup z rybízu

Tak po internetu různě brouzdala a hledala, jak si udělat domácí sirup a tenhle se mi zamlouval nejvíce :yes:. Teď jsem sirup dodělala. Přikryjeme a necháme alespoň hodin ( ideálně hodin) v klidu – teplejší místo nevadí.


Také vaše děti milují sladké sirupy ? Vyzkoušejte uvařit tentokrát domácí , z čerstvého rybízu ze zahrádky. Množství cukru si můžete určit sami.

Domácí ovocný sirup dělám leta z černého rybízu a malin, pokud mám, a vydržel vždycky dlouho, teda když ho bylo dost. Z černého rybízu jsem dělávala idruháka a „třetáka“ a spotřebovávala přednostně. Pak už byla směska tak vyždímaná, že mi to ani nebylo líto vyhodit. Na3l omytého ovoce dám 3l vody . Díky specifickým vlastnostem rostliny při tepelném zpracování nedochází k takovým ztrátám prospěšných látek, proto je užitečné si v sezóně připravit chutný domácí sirup z . Dozrávají třešně, višně, borůvky, angrešty, ale i můj oblíbený rybíz. Děti ho rády zobou přímo z keříků, a pak také celé léto konzumují oblíbenou domácí šťávu z rybízového sirupu.


Přilijeme tolik vody, aby byl zcela ponořený , . Asi žádné rodině se nepodaří všechen rybíz sníst čerstvý, proto přicházejí na řadu i nejrůznější recepty k jeho uchování.

Zkuste třeba domácí rybízovou šťávu. Jako sirup bude totiž chutnat úplně . Necháme do druhého dne, občas promícháme. Zkoušený originál byl z černého rybízu , lze ale dělat z jakéhokoliv dužnatého ovoce. Vyzrálé ovoce opláchneme a odměříme půllitry do velké láhve od okurek o objemu l. Přidáme lžíci kyseliny . Omytý a otrhaný rybíz rozmačkejte, dejte do vysokého kameninového hrnce a zasypte ho 100–200g krupicového cukru.


Hrnec zakryjte kusem plátýnka a stáhněte ho provázkem. Dostala jsem hromadu červeného rybízu a jelikož jsme hodně na sirupy , chci zkusit domácí. Rybíz vymačkejte, ale dejte . Od babičky jsem dostala recept ale nelíbí se mi na něm jedno - rybíz se nechává celý, pouze se louhuje ve vodě, pak se zcedí, zbytek se má vyhodit ale to mi přijde škoda.


Přelijeme do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypeme 2g cukru, promícháme, zakryjeme plátýnkem a převážeme kolem hrdla provázkem. Možná máte zahradu a na ní spoustu rybízových keřů, které je vám každý rok líto zplanýrovat a tak každý rok trpíte pod rybízovou nadvládou. Já zahrádkou nevládnu a náš pidi dvorek momentálně zavalený cihlami, . Z našich dvou keřů jsme sesbírali kg červeného a kg černého rybízu. Recept je od mé kolegyně z práce, je odzkoušený léty praxe a šťáva je opravdu velice dobrá.


Ještě nás čekají maliny a ostružiny. Počítám, že bychom letos mohli vykrýt polovinu až tříčtvrtinu roční spotřeby šťávy v . BEZLEPKOVÁ DIETA LUŠTĚNINY HOUBY OMÁČKY ZELENINOVÁ JÍDLA DOMÁCÍ MEDICÍNA DIETY VÁNOČNÍ CUKROVÍ, DOMÁCÍ PEKÁRNY GRILOVÁNÍ.

Zdravím Denisko, chystám se na Váš sirup a mám jednu otázku asi hloupou ale jak mám obrat ten rybíz - stačí jen odstranit stopečky? Zdravim mam dotaz toto je receptik na takovej ten sirup co se pak ve sklenicce doleje vodou? Vyrobte si vlastní sirup.


Naše rada při přípravě sirupu. Postup při přípravě sirupu. Zrají jahody, maliny, rybíz i jiné ovoce a při jeho zpracování je dobré si udělat dobrý domácí nápoj.


Mnohde různé recepty objevíte, ale takové souhrnný menší seznam receptů, navíc vyzkoušených nám poskytla zkušená kuchařka i cukrářka Pavlína v komentáři Kavárny U Ruži. Rozhodla jsem se, že tyto její .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.