Následující seznam ovoce a zeleniny, které nepatří do lednice, se vztahuje pouze pro celé kusy – nakrojené nebo třeba ukousnuté ovoce a zelenina přišly o svou ochrannou bariéru v momentu, kdy byl jejich povrch porušen. Proto je třeba tyto už „necelé“ kusy uchovávat v lednici. Stejné principy uplatněte . Mrkev: Skladujte ideálně v bedničce, kde je vyskládáte do vrstvy rašeliny s pískem nebo jen písku.
Ořechy: Neloupané dejte na suché a větratelné místo do plátěného sáčku. Vyloupané dejte do mrazáku nebo ledničky.
Jahody, borůvky: Lze je skladovat jen krátkodobě, ideálně v lednici při teplotě 1–°C. Neměli bychom je skladovat v lednici , ztrácí původní chuť, a pokud je teplota nízká, mohou i nasládnout. Syrové brambory nepatří do mrazáku. Kořenovou zeleninu však zamrazit můžeme, nejlépe nakrájenou na kousky.
V každém místě spotřebiče je totiž jiná vlhkost a každá surovina má na ni jiné nároky. Ovoce a zelenina : -. Skladovat vejce v lednici v papírovém obalu, ve kterém jste je koupili, je podle odborníků nevhodné, je totiž přímo rájem různých mikroorganismů, a tak hrozí kontaminace ostatních . Některé ovoce a zelenina , jako například banány meruňky, melouny, hrušky, švestky, manga nebo rajčata, uvolňují látku zvanou ethylen. Celer zabalte do alobalu a skladujte v lednici.
Při pokojové teplotě vydrží jen krátce, v lednici asi dva týdny. Banánům nedělá dobře chla neměly by se tedy dávat do lednice. V chladničce totiž zešednou a změní konzistenci. Ideální je uchovávat banány ve spíži při teplotě do °C.
Zní to zvláštně, ale neomývejte zeleninu ani ovoce před tím, než ji budete skladovat v ledničce nebo v komoře. Brambory nejdéle vydrží v suchu a chladu. Skvělý trik, nakrájená a oloupaná zelenina , jako například mrkev nebo celer vám vydrží opravdu dlouho, pokud je vložíte do sklenice s vodou.
Pokud si všimnete nějaké. Když je zelenina dlouhodobě skladována ve tmě a chladu, rychle přichází o cenné vitaminy a aktivní látky. To tedy znamená, že čím déle leží v lednici , tím je méně hodnotná. Nejhůř na tom je zelenina dovážená zdaleka, která se dostává na stůl konzumentů až po mnoha dnech strávených v temných . Ale v lednici je větší zima než ve sklepě a bramborám neprospívá. V papírovém, ne neprodyšném plastovém . Ne všichni však máme tuto možnost.
Pro většinu z nás je tak lednice nakonec jedinou možností. V lednici zeleninu umístíme do spodní části, . Jdi na hlavní stránku Blesk. Detaily tajné svatby Mareše: První foto prstýnku, zlatá koupelna a šaty z Londýna.
Tragédie v Plzni, která slavila postup!
Také se vám stává, že tu a tam musíte vyhodit salám nebo sýr, protože už zrovna nevoní? A na ovoci nebo zelenině vám přes noc vykvetla plíseň? Můžu skladovat zeleninu v plastové krabičce a mít ji v lednici ? S rajčaty to po dvou dnech nedopadlo dobře. Obzvláště teď v letních měsících je to velmi cenná informace.
Pamatujte na obecné pravidlo: nezralé ovoce a zelenina do lednice nepatří, neboť rychle shnije. Protože kdo by si chtěl uschovat maliny, čerstvě . Papriky, okurky a rajčata od ní pro jistotu držte dál i ve stavu zralosti. Papriky by v lednici mohly ztratit svou pružnost a na rajčatech a okurkách by mohl ulpět sliz. A to maximálně dny po nákupu. Pak už začínají plesnivět.
Ledničky nám v mnohém pomohly a usnadnily život. Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky. Také toto poznání chce oživit iniciativa Zachraň jídlo. Rychleji se kazí, ztrácí. Chlad totiž zrání zastaví.
Do lednice patří pouze zralé avokádo, které v něm nebudete dlouho skladovat. To samé platí pro mrkve. I ty snesou pokojové teploty, v lednici se často „scvrknou“ a změknou. Salátovou zeleninu a měkké ovoce skladujte vždy v lednici. K dostání jsou i nádoby s odsavačem, které vytváří vakuum, v němž potraviny déle vydrží.
Můžete ho použít třeba do koláče. Jablka uložte na tác nebo do přihrádky tak, aby se .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.