Rýžový nákyp s čerstvými švestkami

Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Měla by nám vzniknout sladká hustší rýžová kaše, kterou odstavíme a za stálého míchání v ní necháme rozpustit . Polovinu směsi vlijeme do vymazaného pekáčku, poklademe švestkami ( můžeme i kapku zakápnout šťávou) a zalijeme zbylou směsí.


Vrch můžeme posypat skořicí. Rýžový nákyp se švestkami a tvarohem.

Rychlé a pohodlné zpracování švestek, které najdeme kompotované ve spížích nebo zmražené v mrazáku. Nákypy můžeme podávat jako hlavní sladké jídlo,nebo i jako lehký moučník. Do ní dáváme vrstvy rýže a vypeckovaných cukrem posypaných švestek. Poslední vrstvou je rýže, na kterou dáme pár plátků másla a posypeme ji skořicí. Místo čerstvých švestek můžeme v nákypu použít švestkový kompot.


Tolik opomíjený a tolik dobrý nákyp, na kterém si můžeme pochutnat celoročně. Báječně se do něj hodí i kompotované ovoce. Navíc ze šťávy, která nám z kompotu zbude, svaříme báječný sirup, kterým hotový pokrm poléváme.

Mám prst v sádře a není moc možností s ním něco dělat,tak jsem se rozhodla udělat podle vás rýžový nákyp ,akorát ovocíčko nemám čerstvé ,ale snad kompotované nebude vadit,mám pomalý hrnec a minule jsem v něm zkoušela žemlovku,tak prubnu teď nákyp,bude k snídaňi. Děkuji moc za inspiraci. Na rozehřátém másle orestujeme rýži, až zesklovatí, a zalijeme mlékem. Vše dusíme zakryté pokličkou doměkka. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, bílky . Pak ušlehat bílky a žloutky zvlášť (do obojího přidat cukr).


Do vymazaného pekáčku dát vrstvu rýže, vrstvu ovoce atd. Je možno nechat trochu bílku zvlášť a dát ho pak na nákyp jako poslední vrstvu. BTW ty švestky máš čerstvé , nebo v kompotu? Přemýšlím, jestli bych čerstvé.


Povrch nákypu posypeme strouh. Recept na tento švestkový rýžový nákyp není nejjednodušší, výsledek na talíři pak ale stojí zato. Takový jste ve škole nejedli.


Dneska se asi nezavděčíme všem, protože traumata z výtvorů některých školních jídelen mohou bohužel přetrvávat až do dospělosti. Nicméně pro ty, kdo mu dají šanci, máme recept na voňavý rýžový nákyp se švestkami. Rýže se dá zpracovat na různé způsoby.


Sladká varianta zachutná nejvíc dětem.

Můžete zkusit i jiné ovoce. Léto mám ráda taky proto, že se mnohem snáz dají koupit opravdu čerstvé potraviny. A aby to byl úplně zdravý recept, tak do jsem do nákypu dala mák se švestkami. TRADIČNÍ ČESKÉ JÍDLO, POTRAVINA BEZ LEPKU, CELIAK, VYROBENO Z NON GMO SUROVIN ( GENETICKY NEMODIFIKOVANÝCH SUROVIN) OD LOKÁLNÍCH DODAVATELŮ Z ČESKÉ REPUBLIKY BEZ KONZERVANTŮ A BARVIV. Hotový pokrm sterilovaný . Můj rýžový nákyp dělá nadprůměrným kombinace kuchařských vědomostí šéfkuchaře hotelu Sacher a kolektivu autorů Velké domácí kuchařky v čele s Jarmilou Mandžukovou.


Kdysi dávno jsem si dala tu práci a porovnala jsem rakouskou verzi rýžového nákypu s českou . Jsou ale skupiny lidí, kteří si jen pamatují, že v dětství rýžový nákyp se švestkami , broskvemi nebo meruňkami neměli rádi. Energií nabité snídaňové a. Ve speciálním zařízení jsou za působení vysokého tlaku na .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.