Jednoduché zdravé recepty pro děti a dospělé. Od té doby, co jsem si vyzkoušela a naučila se dělat rýži v troubě , tak ji nedělám jinak. Nevěřila jsem, že může být jiná a. Dále na dochucení – sůl, popř.
Recept na vynikající, sypkou a chutnou rýži. Zapneme troubu na plný výkon.
Do konvice si dáme vařit vodu. Libovolné množství rýže nasypeme do mísy z varného skla, propláchneme několikrát. Babiččina rýže pečená v troubě - lepší snad neexistuje!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY rýže podle počtu lidiček, pepř černý - kuličky, sůl, olej, voda. POSTUP PŘÍPRAVY Potřebné množství rýže nasypeme do varné mísy (jenské sklo, skleněná mísa) propláchneme nejprve teplou vodou a potom . Ve studené vodě propranou rýži spaříme horkou vodou 2. Pak ji studenou vodou propláchneme 3. V kastrolu rozehřejeme lžíci másla, vsypeme rýži , promícháme a zalijeme studenou vodou, aby voda dostatečně přesahovala ( na díl rýže použijeme díly vody) 4. Přidáme jednu cibuli a osolíme 5.
Postup přípravy receptu. V zapékacím hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibulku a necháme zesklovatět. Poté přidáme slepičí bujón, zamícháme, přisypeme propláchnutou rýži , a chvíli restujeme.
Poté zalijeme vroucí vodou, trošku osolíme a dáme zapékat do rozpálené trouby. Máslo rozpustíme, přisypeme rýži a za stálého míchání necháme lehce osmahnout. Potom ji zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme cibuli s několika zapíchnutými hřebíčky.
Rýži přivedeme do varu, přiklopíme pokličkou a ve vyhřáté troubě dusíme . Zapékací miska, dám tam tři pytlíčky rýže , properu pořádně, dám vodu aby byl 1cm nad rýží , osolím, dám kmín, olej, promíchám, oloupu cibul, napíchám do ní hřebíček a posadim do rýže. Do hrnce dáme lžíci oleje a na jemno nakrájenou cibuli. Na cibuli hodíme propláchnutou rýži a rychle osmahneme. Zalejeme vodou v poměru dva hrnky vody na hrnek rýže. Rýži propláchněte vlažnou vodou a vložte do pekáčku.
Zalijte 2x takovým množstvím vody (na hrnek rýže dva hrnky vody). Přidejte olej, sůl, koření a doprostřed pekáčku vložte oloupanou cibuli. Pod poklicí pečte při 2stupních asi minut (elektrická trouba ). Díky pečení ve skleněném pekáčku máte stále . Zalijeme studenou vodou, osolíme, přivedeme k varu, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 200°C až minut. Přebranou dlouhozrnnou rýži nasypeme do větší misky a.
Rýži vypereme ve studené vodě, ihned spaříme vroucí vodou a dáme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Vím, že spousta lidí dávno ví, jak uvařit rýži.
Ale další spousta lidí to vůbec neví. Vím to, protože mi to svěřujete ve svých e-mailech. Dnešní článek je tu tedy na pomoc té druhé jmenované spoustě lidí.
Mým cílem je naučit vás uvařit dokonalou, nadýchanou, voňavou rýži. Takovou, na kterou se budete moci . K tomu přidáme okapanou rýži , promícháme a také orestujeme. V této fázi je možné přidat do rýže i nějakou příchuť (např. kurkumu, šafrán apod.). Potom rýži zalijeme vínem a vodou, přikryjeme . Na cibulový základ (ne moc cibule, aby se rýže v oleji hodně zprudka opekla) vhoďte hrnek rýže , promíchávejte, zprudka orestujte, až zprůhlední, řádně osolte a zalijte hrnky studené vody, přiklopte, přiveďte k varu a vložte do trouby na 1°C. Pečte a kontrolujte, dokud se nevstřebá všechna voda.
Když propláchneme málo, bude tak lepivá, že zní, vznikne hmota. Přendáme na sporák v hrnci. Lehce povaříme (minuty) a stále mícháme. Máte někdo návo jak takovou rýži. Podle mne měl Babica nějakou sypkou, jako Parabolid nebo tak něco, já používám klasiku dlouhozrnou, už jsem podle svého receptu tam nasypala i pytlíkovou :).
Zdeněk Marcín Střih: Lucie Douchová Kame ra: Markus Krug Dramaturgie a režie: Jeňýček Fischer. Na snímku jsem na maso položil sázená vejce připravená v mikrovlnné troubě. V původním recepu to ale není.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.