Už ani pořádně nevím, jak chutná domácí focaccia. Většinou se na mne vůbec nedostane. Lehce si vzpomínám, že úplně nejlepší bylo, nalít si na talířek dobrý olivový olej, nasypat do něj trochu . Droždí cukr a 1ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi minut, aby dobře vzešel kvásek.
Zakápněte olivovým olejem, posypejte oreganem, osolte a na každé nasypte špetku cukru.
Mouku smícháme s vlažnou vodou, solí a droždím. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Po nakynutí jej vyklopíme na plech s pečícím papírem, povrch potřeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí a do těsta uděláme prsty důlky, aby se olej dostal do těsta.
Navrch nasypeme rozmarýn a pečeme v troubě . Pochutnejte si na tomto klasickém italském pečivu. A pozor, vyslovuje se fokáča. Doba přípravy: nad hodiny.
Autor receptu: Focaccia s rozmarýnem.
V hluboké míse nebo v robotu smícháme vlažnou vodu a droždí. Přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple nakynout. Povrch těsta potřeme olivovým . Nalaďte se na léto strávené u moře a upečte si pravou italskou delikatesu – focacciu. Focaccia je druh pšeničného chleba, který má v Itálii dlouholetou tradici. Na její přípravu vám postačí pouze tři základní suroviny – mouka, voda a kvasnice.
Díky těmto nenáročným surovinám se jí kdysi přezdívalo „chléb . Tradičně se vyrábí z bílé mouky, my . Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a necháme vzejít kvásek. Uhněteme hladké a pružné těsto. Podle potřeby lze případně přidat trochu mouky nebo vody. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem). Do domácí pekárny nalijeme vlažnou vodu a lžíci olivového oleje.
Přidáme sůl, podrcený sušený rozmarýn nebo drobně pokrájený čerstvý, nasypeme. Základní recept na těsto má pouze pět ingrediencí a každou další můžete přidávat podle svého gurmánského jazýčku. Je libo sluncem vysušená nebo cherry rajčata, olivy, pepř nebo třeba bazalkové pesto?
Dneska vás naučím tu s rozmarýnem a mořskou solí.
S mladým kuchařem Martinem . Bobo recept: italská focaccia s rozmarýnem a česnekem. Užijte si italské prázdniny, ať už jste v Praze nebo kdekoliv v Čechách! Kdyby mi někdo před rokem řekl, že si budu jednou péct vlastní chleba, asi bych si poklepala na čelo. Obávaná kategorie pečení, které jsem se dlouho úspěšně . Typický italský plochý chléb.
Připravený dle tradiční receptury s extra panenským olivovým olejem, mořskou solí a rozmarýnem. S ideální výškou těsta, která umožňuje snadné krájení a plnění. Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty.
Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty. Autor: Misut Hodnocení: klikni pro ohodnoceni. Nastavení pekárny: Program Těsto. Postup: Po vykynutí těsto propracujeme, vytvoříme bochánek, . Dostala jsem šílenou chuť na cokoliv, co se bude dát potírat, namáčet nebo péct s olivovým olejem a nenapadlo mě nic jiného než klasický italský chléb Focaccia , který jsem ve finále dochutila sušenými rajčaty.
Focaccia se ochucuje olivovým olejem, solí, někdy bylinkami a cibulí, sýrem a . Další rozšířenou variantou je focaccia barese (nebo focaccia alla barese) z provincií Bari, Brindisi, Lecce a Taranto. Oblíbená malá kostka na sandwiche nebo větší typ bagety, obojí s výraznou chutí rozmarýnu, olivového oleje a mořské soli. Výborně se hodí k rybím pokrmům, případně k lehkému hummusu nebo jiným luštěninovým pomazánkám.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.