Jalový výkon

Zdánlivý výkon je pouze TEORETICKY možný. Proč má třífázový motor jalový výkon ? Elektrický výkon je druhem výkonu , u kterého práci koná elektrická síla. U obvodů střídavého proudu se rozlišují výkon činný, jalový , deformační a zdánlivý . Vektorový součet činného a jalového výkonu se nazývá . Jalový elektrický výkon je jednou ze složek zdánlivého výkonu (viz též heslo činný výkon ).

Na cívce či kondenzátoru nastává fázový posun mezi napětím a proudem. I nemůže mít stejný význam jako na odporu, kde jsou fázory proudu a napětí ve fázi ⇒ Q = UI je výkon , který nekoná práci, je jalový , ale vytváří ve spotřebiči magnetické nebo elektrické pole. Na štítku elektromotoru na střídavý proud jsou údaje: 2V, A, cosφ = 8. Jaký je činný výkon motoru (příkon)? Pokud by byla v obvodu jen ideální cívka, byl by posuv mezi napětím a proudem 90° a jak je vidět ze vzorce (), byl by účiník a tedy i činný výkon nulový a veškerá energie by se jen přesouvala mezi cívkou a zdrojem tam a zase zpět. Výkon , který udává tuto vyměòovanou energii za jednu sekundu, se nazývá jalový.


Rezistor: prou procházející rezistorem, ho zahřívá, energie, dodaná rezistoru, se tak nevratně mění na teplo. Kmitá kolem své střední hodnoty, tedy má hodnoty kladné i záporné, tzn. Po zapojení spotřebiče na střídavé napětí o efektivní hodnotě 2V odebírá spotřebič elektrický proud o efektivní hodnotě A při účiníku cos φ = 75.

Určete: a) zdánlivý výkon spotřebiče,. Téma vzdělávacího materiálu: Měření jalového a zdánlivého výkonu. Druh učebního materiálu: Digitální učební materiál, prezentace.


Nízké hodnoty účiníku znamenají vyšší ztráty . JALOVÝ VÝKON : Stránky jedné, tak trochu jalové, plzeòské kapely. Jak velký je jalový výkon Q. Stejnosměrná složka produkuje jalový výkon se střední hodnotou 1VA. Je to celkem pochopitelné. Přece když v druhé půlperiodě napětí změní polaritu a proud má stále stejné znaménko, musí se změnit znaménko jejich součinu, tedy výkonu. A pokud v první půli stejnosměrná složka výkon ze zdroje . Přidáním kondenzátorové baterie (viz. obr.


1) vykompenzujeme částečně jalový výkon. Před kompenzací bude: 80. Preložiť slovo „ jalový výkon “ zo slovenčiny do angličtiny. Je navrženo více variant technické realizace kompenzačních zařízení.


Jednotlivé varianty jsou porovnány z technického i ekonomického hlediska.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.