Focaccia s olivami

Droždí cukr a 1ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi minut, aby dobře vzešel kvásek. Doba přípravy: Do minut. Tyto olivové placky jsou tak dobré, že by se daly jíst jako hlavní chod.


Foto: Chléb v hlavní roli.

Báječné jsou i jako příloha, můžete si je ulamovat třeba k polévce. Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a necháme vzejít kvásek. Uhněteme hladké a pružné těsto. Podle potřeby lze případně přidat trochu mouky nebo vody.


Přikryjeme čistou utěrkou a necháme minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem). Pripravte si doma úžasnú focacciu s čiernymi olivami a rozmarínom podľa šéfkuchára Marcela Ihnačáka. Recept nájdete na stránke kuchynalidla.


Mám tu pro vás aktualizovaný recept na foccaciu, který jsem doplnila o variantu se sušenými rajčaty a rozmarýnem.

Pokud jednou focacciu zkusíte, budete si ji. Za mě jednoznačně vyhrála rajčatová. Používám olivy s peckou, nejlépe řecké. Tu když vydloubnete, jsou prostě šťavnatější. A to nemluvím o pravém řeckém oleji.


A jako překvapení mám pro vás video, které vám určitě vaření usnadní. Mezitím si nakrájíme olivy na tenké plátky a ze snítky si otrháme jednotlivé lístky tymiánu. Plech si vyložíme pečícím papírem a vytvarujeme na něj těsto. Poté těsto pokapeme olivovým olejem, posolíme hrubozrnnou solí, posypeme plátky oliv a tymiánem a dobře vše do těsta vetřeme.


Pečeme přibližně minut na 200 . Hladkou mouku promícháme s celozrnnou, uprostřed utvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme trochou vlažné vody, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbývající vodu, olivový olej, sůl a lžíci rozmarýnu. Zpracujeme těsto, které je trochu řidší a lepí se. V tomto talianskom recepte som nahradila bielu hladkú múku špaldovou celozrnnou hladkou. Bola som prekvapená aký bol dobrý.


Italská kuchyně, to nejsou špagety ze závodní jídelny nebo pizza ze stánku.

Správná Itálie totiž voní čerstvými bylinkami a pravým parmezánem a má tisíc a jednu báječnou chuť. Italové pečou focacciu na víken protože se příjemně ukusuje při povídání s přáteli. Těsto je stejné jako na pizzu, takže jeho příprava je velmi jednoduchá.


Jen musíte těsto nechat odpočinout, aby správně vyběhlo. Na ochucení můžete přidat cokoli od oliv po sýry. Italské pečivo, které je snadné, levné a výborně chutná.


Focacciu můžete využít hned na několik různých způsobů. Nejlépe chutná čerstvá, ale na druhý den ji můžete rozpéct v troubě nebo ugrilovat. Rajčatový chléb focaccia pochází z italské kuchyně a skvěle chutná a zasytí například jako lehký oběd.


Co řeknete na chutný obě který máte připravený za pár minut? Samozřejmě můžete přidat i šunku , plesnivý sýr, houby nebo jiné suroviny na zvýraznění chuti, ale s obyčejnou šunkou .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.