Kdo vchází první, kdo objednává a platí? Přečtěte si další díl seriálu serveru Lidovky. Poradí mistr etikety Ladislav Špaček.
Pokud jde o partnerskou schůzku, platit by měl . V dalším díle o etiketě stolování se zaměříme na to, čemu by se možná někteří rádi vyhnuli – a to je placení. Podíváme se také na to, v jaké výši se dává spropitné nebo si zodpovíme ožehavou otázku – kdo to všechno zaplatí (muž, či žena?).
Dále se zaměříme, kde si odložit kabáty po vstupu do restaurace a další užitečné . Správná platební morálka při návštěvě restaurace je ošemetným tématem, protože na něj nahlížíme nejednotnou optikou. Kdybychom měli soudit podle denní reality, je otázka, zda má vždy platit muž, bez jednotné odpovědi. Setkat se totiž můžeme s lecčíms.
S pánem, co za sebe nechá s úsměvem večeři . Párátka u stolu zásadně nepoužíváme (v dobrých restauracích je u stolu ani nenajdeme)! Doporučujeme si po dojedení odskočit na toaletu a tam zuby zkontrolovat. Všude jinde se to snese.
Před příchodem do restaurace by mělo být všem zúčastněným jasné, jedná-li se o pozvání, nebo o přátelské setkání, že každý platí sám za sebe. Pří takovém posezení u kávy nebo společném obědě v pracovní den by ženy neměly očekávat, že muž (kolega, známý) bude za ně platit. Jeho povinností je postarat se . Je pěkný večer, muž se ženou si zajdou na schůzku do nějaké pěkné restaurace. Pokud je restaurace skutečně luxusní, může dokonce číšník donést dva druhy jídelního lístku, přičemž ten určený dámě nebude obsahovat ceny u jídel, aby se ona nemusela při výběru rozpakovat.
Pomineme-li fakt, že se . Výjimkou jsou manažerské obědy, kde žena pozve obchodního partnera. Helenka: „Jídlo přece platím já. A co když už předtím ten večer platil kino a minulý týden platil také účet v restauraci a ještě mě hostil doma lahví vína? Není to už moc jednostranné? Buď se nabídnu, když už muž platil několikrát, že ho na něco k pití zvu já , anebo ho nechám platit v restauracích , ale koupím třeba něco dobrého k . U placení kartou se asi dává jen to zpropitné a úhrada se řeší někde u pokladny.
Doplňuji: Já jsem k tomu došla pouze úvahou, restaurace. Spropitné, dýško, tringelt – na Západě standar v České republice fenomén, který bohužel stále často budí rozpaky. Jak velkou částku věnovat obsluze za příjemné chvíle strávené v jejich restauraci či hotelu?
Nikdo nechce dávat na spropitném zbytečně mnoho peněz a zároveň nechceme být považováni . V některých restauracích , a je jich stále víc, je možné platit účet platební kartou. Ale pozor, i to má svá úskalí, pravidla a rizika.
Milan Knotek, znalec etikety : „Samozřejmě dovoluje - vyřešit účet kartou je normální a tímto způsobem se postupuje stále častěji. V první řadě si tu kartu . Pravidla placení v restauraci : pokud vyslovíte větu „Zvu vás“, pak je zřejmé, že budete platit. Jestliže žena zve obchodního partnera do restaurace , platí ona. Formulace: „Pojďme zajít do restaurace “ znamená, že každý platí sám za sebe. Pouze pokud muž nabídne ženě, že zaplatí všechno sám, může žena . Ovšem pak je to spíše demonstrativní gesto nespokojenosti, vysvětluje Ladislav Špaček, autor několika knih o etiketě a bývalý mluvčí prezidenta.
Věnujete-li trochu času hledání, brzy zjistíte, že cenné rady, jak si počínat při placení kartou v restauraci , poskytují i některé banky či vydavatelské společnosti. Spadne-li cokoli v restauraci na zem, host to nezvedá. Uklidí to za něj personál, a to buď rovnou, překáží-li to provozu, nebo až po odchodu hosta. Spadlou vidličku či kousek pokrmu tak může mladík podle etikety nenápadně postrčit nohou pod stůl.
Tam nikomu nepřekáží, ani fyzicky, ani esteticky. Nikdy se ohledně placení nesnažte hádat. Tady občas přichází kámen úrazu, jestliže se rozhodnete vzít pravidla etikety doslova a trváte na tom, že účet vyrovnáte za každou cenu vy sami. Zvlášť, pokud jednáte s někým starším, komu byste společensky měli prokazovat úctu a kdo přijal vaše pozvání, má v . Placení v restauraci je důležitá událost a často tím dáváte najevo spokojenost s obsluhou a jídlem. Pokud Vás pozve muž, automaticky by také měl zaplatit.
Pozvete-li vy muže, ujměte se své role a ukažte mu, jak se to dělá. V dobré restauraci by měl číšník rozpoznat vaše role a účet předložit před muže . Nedávno jsem četla dva roky starý článek od odborníka na etiketu Ladislava Špačka. Zaujal mě tolik, že jsem dala dohromady něco podobného a propojila jsem to s názory pana Špačka.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.