Jitocelové lístky nařežeme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme citron a zalijte hokou vodou a chvíly povaříme (cca minutu) Výluh necháme. Pokrajíme lísty jitrocelu na malé kousky. Pak nakládáme do sklenice spolu s cukrem metodou „na vrstvy“, která jsou silná asi jeden centimetr.
Začneme jitrocelem, vytvoříme si asi centimetr silnou vrstvu, pak zasypeme cukrem, pak opět vrstva jitrocele a takto pokračujeme dokud není sklenice plná. Až bude sklenice plná, .
Na výrobu jitrocelového sirupu toho opravdu moc nepotřebujete. Stačí uzavíratelná sklenice (třeba zavařovačka), jitrocel (asi čtyři velké hrsti) a med. V některých receptech najdete cukr, nicméně to se mi příčí – chceme si přece vyrobit lék. Jinde doporučují alespoň hnědý třtinový cukr.
Samozřejmě, že jitrocelový sirup na kašel lze koupit v lékárně. Nicméně dobu, kterou vám zabere cesta do. Tmavý cukr či med , lístky jitrocele , šroubovací sklenici a chuť do práce.
URČITĚ SI POCHUTNÁTE: Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept ! Za hodin vodu scedíme a listky vylisujeme. Na dkg šťávy přidáme dkg cukru a opatrně povaříme minut - opatrně, aby všechny léčivé. Květy propláchneme studenou vodou, přelijeme vařící vodou, přidáme omytý na kolečka nakrájený vypeckovaný citron, promícháme a necháme hodin stát. Jak jeho název napovídá, je prospěšný zejména pro vaše játra (dříve se mu říkalo jatrocel), ale to rozhodně není jediná věc, se kterou vám pomůže.
Patrně nejznámější využití jitrocele je na léčbu ran, a to ať těch čerstvých nebo i letitých. U ran je nejlepší jitrocelové listy rozdrtit a přiložit na postižené místo. Maminky prosim nemate nektera recept na jitrocelovy med ? Nejlepe aby mnozstvi jitrocele bylo na pocet listku nebo hrsti, hrnky, ne vahu, jsme na chate a vahu tu nemam :-D.
Cukr bych snad odhadla podle baleni. Umyté listy uložíme ve vrstvách s cukrem do sklenice na okurky a všechno řádně stlačíme. Bolest v krku, zánět krku, hrtanu - tinktura proti potížím - jak udělat, připravit (dubová kůra, alkohol, voda, med ) . Jitrocelový med recepty , které budete milovat. Nám se nejvíc líbila nevařená varianta, protože zahřívání na 1°C musí zákonitě zničit část vitaminů a minerálů, a tak snižuje účinnost bylinek. Na sirup je také potřeba nějaké sladidlo.
Z kaše vylisujeme šťávu, přefiltrujeme ji, rozpustíme v ní g cukru a svaříme.
Rozlijeme do malých lahviček a po vychladnutí uchováváme v ledničce. Užíváme lžičku, nanejvýš půl lžíce několikrát denně . Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná (končí se cukrovou vrstvou). Sklenici uzavřeme a dáme na chodbu pracovat, . POTŘEBNÉ PŘÍSADY Listy jitrocele kopinatého, tekutý med. POSTUP PŘÍPRAVY Natrháme listy jitrocele na kousky, vložíme do zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem a zalijeme medem.
Můžeme přidat i jiné bylinky např. Druhý den výluh necháme hodin luhovat. Sirup na podporu vykašlávání, vhodný i pro děti, návod na výrobu. Hotový jitrocelový „ med “. Nastal čas, kdy se lidé zase znovu začínají obracet zpět k přírodě a čerpat z jejich velkých zásob.
Mnoho z nás již nebaví kupovat si potraviny nekvalitní a nezdravé a tak raději přiložíme ruku k dílu a vytvoříme si něco lepšího. Znovu oprašujeme recepty našich babiček a opět se . Domácí jitrocelový sirup usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Postup na přípravu jitrocelového sirupu bez vaření a připravy za tepla.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.