Pivo z tanku

Pivo je v nerezových tancích o objemu deset nebo pět hektolitrů uloženo ještě ve speciálním nepropustném polypropylenovém vaku. Pro zachování dokonalé hygieny se použije pro každou dávku piva nový, absolutně sterilní vak. Pivo se do potrubí vytlačuje vzduchem vháněným mezi stěnu tanku a vak.


Trendem mezi pivaři je mok z tanku ”, Liberecký deník, Liberec, 11. V rohu speciálně vystavěné klimatizované místnosti mi Marián Bavlšík pyšně ukazuje nádoby (nerezové tanky), ze kterých u Rady už od poloviny letošního října čepují pivo.

Poznáte rozdíl mezi pivem z tanku a pivem ze sudu? Kterému z nich dáváte přednost? Hlasovat můžete v naší anketě pod článkem. Pak už stačí tank narazit - trubky pivního vedení se přišroubují k výpustnému ventilu na tanku a otočí se pákou. Tím se ventil otevře a pivo cestuje k výčepu pod tlakem až bary (podobný tlak je v pneumatice horského kola).


Tlak je stále stejný až do vyčerpání piva z vaku. Obliba piva čepovaného z tanku v Čechách nezadržitelně roste a tak není divu, že se tomuto trendu přizpůsobují stále další podniky.

Je ale pivo z tanku opravdu lepši,. Nepasterizovaný Gambrinus z tanku. A jistě vás nepřekvapí informace , že nejrozšířenějším pivem čepovaným z tanku je nyní právě Gambrinus. Nikde jinde v Evropě (a zřejmě ani na světě) nedosahují tankovny pro čepování piva . Investice do tankového piva chystají prakticky všechny velké pivovarské skupiny působící v tuzemsku.


Chtějí tak do restaurací přilákat více hostů a zároveň snížit počet lidí, kteří pijí levnější lahvové pivo doma. Sodapivo, nepivo, vyvoněný euroškopek, pivo bez tváře, bez charakteru. O pivu vyrobeném v cylindro-kónických tancích se mluví různě. Walking around Prague these days, you are bound to come across a pub, restaurant, or cafe advertising pivo z tanku (beer from tanks).


If you were to compare a beer from a tankovna (tank pub) directly against its bottled or kegged counterpart, I have no doubt that the tank beer would win . The title of this article, for example, means Pilsner beer from the tank. In the Czech Republic a keg of beer is for sissies. Tank beer is fresh beer sent straight from the brewery to the pub without pasteurization.


Basically, a brewery truck, in which the beer is kept at the right temperature, stops in front of pub connects to the pub tank and fills it up. Přísahají na to, že má lepší říz i chuť.

Chlubí se jím i hospody - samozřejmě ty, které pivo z tanků čepují. Je jejich pivo opravdu lepší než to, které je čepované klasicky ze sudů? Pivo z tanku se v prémiových českých hospodách a pivnicích čepuje už bezmála čtyřicet let. Tehdy to ale nebyly tanky, jaké známe dnes.


Byly postavené nastojato a pivovary je instalovaly jen do nádražních a sídlištních restaurací s velkou spotřebou piva. Před několika lety ale tankové pivo zasáhlo i .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.