Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná. Máslová vánočka s rozinkami, mandlemi sypaná. Tradiční vánočka by na slavnostním stole neměla chybět. Výhoda je, že si ji můžete upéct třeba týden před svátky, vydrží totiž dlouho vláčná.
Uchovávejte ji zabalenou v alobalu nebo pečicím papíru a dobré spížce.
NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT. Konce posledního pletence nezahýbejte pod sebe, ale pod samý spodek vánočky. Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím pletence definitivně zpevníte.
Unikající vzduch při pečení pak nepůsobí neplechu. Troubu předehřejte na 2°C. Vánočka bude ještě minut kynout na plechu. V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko na tuhé těsto.
Vypracujeme těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle.
Kočka koza pes,kožakova směs. To jsem ráda ,že jsem konečně našla recept na vánočku do formy. Mám krásnou formu a chtěla bych ji vyzkoušet.
Doufám,že se mi povede . Chcete se blýsknout vlastní domácí vánočkou? Jste-li začátečnice, chce to jen trochu odvahy a dobrý návod. Připravili jsme pro vás podrobný manuál, jak na tuto vánoční specialitu vyzrát jako profík. V tyto dny to v kuchyních začne vonět vánočkami. A tak mi dovolte, abych vám jednu naservírovala se vším všudy: tedy dobrý recept , důležité rady a taky video, jak se plete vánočka.
Dnešní článek jsem připravila nejen pro ty, kdo se cítí trochu nejistě při přípravě těsta na vánočku, kdo tápou při výběru . Z teplé vody, cukru a droždí uděláme kvásek a po přidání ostatních surovin dobře uhněteme hebounké, voňavé těsto. Necháme ho v teple dobře. Droždí rozdrobte do trošky teplého mléka, přidejte zbylý cukr a trochu mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Misku s kváskem nechte na teplém . Kynutá vánočka upečené ve formě na vánočku podle receptu Nadi Indruchové.
Pak raději vyzkoušejte recept Romana Vaňka, známého z pořadu Na nože! Recept , podle kterého se vám Babiččina starodávná, vláčná vánočka zaručeně povede, najdete na Labužník.
Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů. Vasi vanocku uz delam druhym rokem, mivala jsem kdysi recept , ale vanocka byla velice hutna, vase je krasne mekka, lehka. Mam ji prikrytou folii, aby neoschla a zustava krasne mekkounka,ale stejne vydrzi maximalne dny, nez ji snime. Autorka tohoto receptu vyhrává tento týden kuchařku Deník Dity P. A s tím je každoročně pokládána otázka, zda bude recept na vánočku.
Abych vám pravdu řekla, tak vždy byla na vánočky u nás v rodině mistr babička. Mamka se ale nevzdávala a stejně jí rok co rok pekla. Za těch let, co znám svojí maminku. Nejdřív mě zarazilo, že v ní není máslo ani vejce, ale dopadla úžasně. Je nadýchaná a lehká a moc dobrá.
Skoro stejná jako kupovaná z obchodu, ale to není na škodu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.