Enoki účinky

Zjistil, že oblast kolem Nagana je výjimečná tím, že je tam výskyt rakoviny mnohem nižší než v jiných částech země, a to . Je rozšířená po celém světě, roste u kmenů stromů či pařezů v trsech, a vzhledem k poptávce je i pěstována „ve velkém“. Tato houba je totiž nositelkou mnoho složek, které mají účinky pozitivně ovlivňující lidské zdraví. Jedná se o oblíbenou jedlou chutnou houbu, která je i komerčně pěstována.


Venkovní se od té komerční ovšem liší.

Ne kvalitou a účinky , ale pouze vzhledem, naštěstí. Zatímco ta ve volné přírodě bývá medově zlatavá až hnědá, komerčně pěstovaná je spíše bílá. Výskyt rakoviny u pěstitelů enoki byl téměř o nižší než u ostatních obytel. Je výborná houba se značnými imunostimulačními a antimikrobiálními účinky vůči . Je nutné je povařit, ideální jsou s nudlemi. Hlíva ústřičná (Plerotus ostreatus) je dobře známá pro své všestranné využití.


Je zdravou pochoutkou a často je považována za zázračnou. Děje se tak na základě blahodárných látek, které obsahuje.

Přisuzují se jí protizánětlivé, protivirové a protirakovinové účinky. Její hlavní sezóna je v chladnějších měsících. Krom toho, že je houba velmi chutná a využívána v gastronomii, je také nositelkou mnoha vlastností, které podporují lidské zdraví.


Kultivované enoki poznáte podle typického dlouhého tvaru s miniaturními kloboučky a porcelánově bílé barvy. Tyto houby jsou také hojně užívány pro své antivirové účinky - hodí se jako prevence i léčba chřipky a nachlazení. V českých obchodech najdete pod jménem enoki další zajímavý druh japonských hub. Můžete je použít jako přísadu do polévky, a nebo jen tak do salátu.


Milovníci hub enoki vychvalují nejen jejich chuť, ale i příznivé zdravotní účinky. Japonské houby v českých obchodech. Portobello, eringi, enoki , shiitake a další exotické houby, které vás nadchnout chutí i vůní.


Proč tedy nebýt odvážní a nezkusit houby jako portobello, shiitake, enoki , eringi a další? Hlíva svými pozitivními účinky na organismus všechny klasické hříbky předčí. PENÍZOVKA SAMETONOHÁ (FLAMMULINA VELUTIPES) ENOKI. Jde o podzimní a zimní dřevní houbu rostoucí na dřevě různých listnatých stromů, často buků.


Využívá se i jako přírodní antibiotikum při . Je ověřeno, že tato houba disponuje mnoha léčebnými účinky , mezi něž patří účinky protirakovinné, antioxidační, hladinu lipidů snižující a také imunomodulační.

Houby enoki jsou oblíbené ve zdravé výživě, jelikož obsahují antioxidanty a proteiny. Na to přišli japonští vědci, když byl v oblastech Nagana zaznamenán nižší výskyt rakoviny ve spojitosti s vyšší konzumací této houby. Již před padesáti lety bylo z této houby izolováno cytostatické antibiotikum nazvané flammulin, účinné proti sarkomu 1a Ehrlichovu karcinomu.


Protirakovinové účinky mají ale i některé další v této houbě přítomné látky, např. Tento druh má dvě různé podoby, žlutá nametake roste volně v přírodě a bílá enoki je pěstována v pěstírnách. Houby se používají hlavně při přípravě „nabe“, salátů a polévek.


Penízovka sametonohá obsahuje celou řadu látek s léčivými účinky. Při převaření ztvrdnou, takže jejich příprava musí být rychlá cca jednu minutu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.